Studenten ROC Friese Poort ontdekken eigen duurzaamheid bij Elfstedenhal

Duurzaamheid is een modewoord. Een woord waarover we dagelijks discussiëren en waar iedereen een mening over heeft. Maar welke bijdrage kunnen wij zelf leveren aan duurzaamheid?. Binnen vitaal burgerschap gingen techniekstudenten uit Leeuwarden actief op zoek naar antwoorden op deze vraag. ‘Je moet dan denken aan leefstijl en gezondheid voor jezelf en anderen’, legt Astrid de Jonge, docent loopbaan en burgerschap van ROC Friese Poort uit. In samenwerking met Centrum Duurzaam, Elfstedenhal en Team Frysk volgden ongeveer 50 studenten werktuigbouw en bouw een 3-tal praktijklessen over duurzaamheid: technische rondleiding Elfstedenhal, workshop duurzaam gedrag en een schaatsclinic.

Klik door en beleef zelf de rondleiding, duurzaam gedrag en de schaatsclinic Elfstedenhal

Meest energiezuinige ijsbaan
‘De Elfstedenhal is de meest energiezuinige ijsbaan van Nederland’, vertelt Arno Landmeter van de Elfstedenhal. ‘Het gasverbruik van de Elfstedenhal is door een mix van energietechnieken teruggebracht naar 1%. Bovendien is het elektriciteitsverbruik 50% minder dan een vergelijkbare ijshal’. De Elfstedenhal wekt zelf elektriciteit en warmte op. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) maakt gebruik van stortgas (biogas) van de voormalige afvalstortplaats ‘De Schenkenschans’. Een combinatie van vloer- en luchtverwarming regelt het klimaat in de Elfstedenhal. Andere zichtbare energietechnieken zijn zonnepanelen en ledverlichting. Deze duurzame technieken zijn in elk bedrijf en in elke woning toepasbaar.

Duurzaam gedrag
Volgens Siep Hoekstra, trainer van Team Frysk is duurzaam gedrag doen waar je je prettig bij voelt. En dat betekent vragen stellen aan jezelf. Wat wil ik en wat kan ik? ‘Het is voor jullie studenten belangrijk om nu te ontdekken wie je later wilt zijn. Als je namelijk weet wat je wilt dan weet je ook wat je nu moet doen’. En dat betekent onderaan beginnen. ‘Begin met de kleine dingen zoals bijvoorbeeld elke ochtend je bed opmaken. Als je de kleine dingen goed doet dan doe ga je ook de grote dingen goed doen. Dat is een keuze die jezelf maakt. De keuze om harder te werken dan anderen, om voortdurend inventief te zijn en om anderen te respecteren. Door jezelf te veranderen kun je de wereld om je heen veranderen. Mijn inspiratie haal ik uit de toespraak van navyseals commander MacGraver over gedrag en leiderschap.

 

Schaatsclinic
In de Elfstedenhal kregen de studenten een schaatsclinic. ‘Van bewegen krijg je energie. Regelmatig bewegen is niet alleen gezond maar ook leuk om samen te doen, legt Siep Hoekstra uit.. ‘Als je voor schaatsen kiest kies je voor een wintersport. Bovendien is schaatsen niet allen een kwestie van bewegen. Schaatsen is vooral een onnatuurlijke beweging voor het lichaam. Om vooruit te gaan dien je de schaatsen namelijk zijwaarts af te zetten. Er valt dan ook altijd wat te leren zoals rechter op de schaatsen staan en overstappen. Beweeg met plezier en kies die sport die bij je past’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.