Studenten ROC Friese Poort maken jongeren warm voor techniek tijdens Techniek Tastbaar

‘Ik vind het leuk om techniek over te brengen op jongere mensen’, vertelt Bas van Heum, student Mechatronica niveau 4 bij ROC Friese Poort. ‘Bovendien heb je in deze sector genoeg mogelijkheden om een baan te vinden.’ Op vrijdag 8 november 2019 vond het evenement Techniek Tastbaar plaats bij onderwijsinstelling Piter Jelles Ynsicht in Leeuwarden. Daar maakten jongeren kennis met de vele opties binnen de technische sector.

Technische opleiding
‘We hebben te maken met vergrijzing, waardoor veel oudere mensen verdwijnen uit onze technische bedrijven’, zegt John van Mierlo, projectleider bij Techniek Tastbaar. ‘Daarom willen we ervoor zorgen dat een groot percentage van de jongeren kiest voor een technische opleiding.’ Een doelstelling waar ROC Friese Poort graag bij helpt, zo meldt Lenze Kielstra, decaan Bouw-Infra en Techniek bij de onderwijsinstelling. ‘Dit evenement biedt ons de kans promotie te maken voor de opleidingen Installatietechniek, Mechatronica, Werktuigbouw, ICT en Bouwkunde. Om de jeugd te enthousiasmeren demonstreerden we enkele technieken. Zo toonden we een lopende band, een flesvulmachine en een zelfgemaakte lenspomp. De bezoekers konden hier vervolgens mee aan de slag.’

Vakman
Naast Kielstra waren ook enkele ROC Friese Poort-studenten Bouwkunde, Installatietechniek en Mechatronica aanwezig op het evenement. Student Bas van Heum was een van hen. ‘Voor dit event maakten we een pomp met behulp van een paar buisjes. Dit trok veel bekijks van de bezoekers. Ze wilden allemaal weten hoe we dit hadden gedaan.’ Om hierachter te komen, is een opleiding bij ROC Friese Poort aan te raden, vindt decaan Kielstra. ‘Bij onze school leiden we je op tot vakman van de toekomst.’ Een vaststelling waar student Bas zich bij aan kan sluiten. ‘Bedrijven staan bovendien open voor technici, de mogelijkheden zijn legio!’, besluit hij.

Levensecht onderwijs
Tijdens een opleiding bij ROC Friese Poort volgen studenten levensecht onderwijs. Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op en treden zij buiten theoretische kaders. Bovendien maken ze, in samenwerking met Centrum Duurzaam, kennis met een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.