Studenten ROC Friese Poort maken het verschil door duurzaam te doen

Hoe duurzaam wil en kun je zijn? Dat was de vraag van Centrum Duurzaam aan 250 eerstejaarsstudenten bouw, techniek en ICT. We praten vaak over duurzaamheid, maar doen we ook echt duurzaam, was de prikkelende opening van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. Woensdag 7 oktober 2015 volgden de studenten een Duurzaam Doen programma op de Anne Wadmanwei van ROC Friese Poort om deze vragen voor zichzelf te beantwoorden. Bouwe de Boer, energiecoördinator bij de Gemeente Leeuwarden, opende de dag in het Atrium en attendeerde de jongeren op de verschillende duurzame gebouwen in Leeuwarden. Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort organiseerde deze dag in samenwerking met het leerbedrijf O3 uit Leeuwarden. Deze dag was een voorproefje op de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid van aanstaande zaterdag 10 oktober 2015.

Klik hier voor de presentatie van Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden.

Klik hier een foto impressie van de Dag van de Duurzaamheid 2015

Duurzaam Doen programma
Na de opening gingen de 250 studenten in 12 groepen uiteen en gingen ze in carrouselvorm aan de slag met zes verschillende activiteiten. Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam vertelt dat het de bedoeling is om studenten en medewerkers nog bewuster te maken van duurzaamheid. “Door het organiseren van deze dag willen we onze studenten en medewerkers confronteren en inspireren om niet alleen te praten over duurzaamheid, maar ook duurzaam te doen. Met de Bottle Exchange kreeg iedere student of medewerker een mooi vormgegeven RVS drinkfles voor de belofte om geen plastic flesjes meer te gebruiken. De Ecologische Voetafdruk vertelde de studenten wat de impact is van de eigen leefstijl op de aarde. Het spel ‘Ik hou van Grien’ stond boordevol duurzame weetjes. Ook ging Stichting Gave in gesprek met studenten over het duurzaam omgaan met vluchtelingen. Een duurzame lekkernij was het serveren van duurzame, bewuste hapjes uit de regio Friesland.

Fotoactie: hoe duurzaam is mijn opleiding?
In de aanloop naar deze dag konden studenten van ROC Friese Poort foto’s insturen met het oog op de duurzaamheid van de opleiding en van de vestiging. Uit alle inzendingen kwam uiteindelijk een top 3 naar voren. Aan het einde van de ochtend maakten Anoesjka Duinstra van Provinsje Fryslan en Daan Postma van ROC Friese Poort de winnaars bekend. De eerste prijs was voor Desiree Teitsma. Zij maakte een afbeelding van hergebruikt papier. De tweede prijs was voor Elbrich Abma met haar foto van fietsen en de derde prijs ging naar Brian Andringa met zijn foto van een oplaadpunt voor auto’s.

Klik hier om de prijsuitreiking van de foto actie zelf te beleven
Realisatie film door GPTV.

Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Centrum Duurzaam heeft op de locatie Anne Wadmanwei een prominente plek, met ruimtes als de innovatiewerkplaats, het Duurzaam Doen Huis en een conferentiezaal waar regelmatig Duurzaam Doen Lezingen gehouden worden. “We willen bedrijven en studenten aan elkaar verbinden. Hen nieuwsgierig maken en prikkelen om kennis te delen. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Het delen van de technische kennis van morgen.”

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.