Studenten ROC Friese Poort actief op internationale bijeenkomst in Boedapest

In het kader van het internationale project ‘Old Buildings, New Technologies’ bezochten studenten en docenten van ROC Friese Poort |Centrum Duurzaam eind oktober 2016 een internationale Erasmus+ meeting in Boedapest. ‘Ik vond het interessant om te zien hoe Hongarije bezig is met duurzame techniek’, zegt Wim Buurmeester, student Elektrotechniek van ROC Friese Poort. Het hoofdthema was thermo grafische energie waarbij ook ruimte was voor de ECOkubus, een innovatieproject van Centrum Duurzaam. Acht scholen uit acht verschillende landen waren aanwezig: Nederland, Noorwegen, Duitsland, Polen, Slowakije, Hongarije, Griekenland en Turkije.

Thermografie
Het zichtbaar maken van de temperatuur is thermografie. ‘We hebben een geothermisch verwarmingssysteem bezocht. Dit is een van de duurzame technieken die ze in Hongarije toepassen’, blikt Daniel Postma, studenten Elektrotechniek ROC Friese Poort, enthousiast terug. ‘Ook zijn we bij een bouwplaats geweest waar we konden zien hoe het begin van het proces gaat, de grondboring’.

ECOkubus
De ECOkubus it is een zelfvoorzienende woonunit gericht op het monitoren van de energiehuishouding. ‘We bouwen zowel in Nederland als in Noorwegen een ECOkubus’, vertelt Jelke Steenstra, docent ROC Friese Poort. De ECO kubussen in beide landen zijn gelijk. Ze zijn energieneutraal en kunnen daardoor zelfstandig voorzien in de energiebehoefte.

Energiemonitoring
Het zichtbaar maken van het energieverbruik is energiemonitoring. Voor de energiemonitoring is gekozen voor Xcomfort van Eaton. ‘We hebben afspraken met elkaar gemaakt om de energiemonitoring op elkaar af te stemmen. Alleen bij gelijke energiemonitoring is het mogelijk om de invloed van het klimaat op energiehuishouding van woningen met elkaar te vergelijken’. Op basis van een app is de energiemonitoring van beide ECOkubussen overal ter wereld uit te lezen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.