Studenten ROC Friese Poort actief op Friese Dag van de Duurzaamheid

Woensdag 10 oktober 2018 is de Friese dag van de duurzaamheid. Studenten van ROC Friese Poort koken dan een duurzaam Diner van de Toekomst op de vestiging in Drachten. Het thema: een gezonde bodem. Bodemdeskundigen uit de hele wereld, agrariërs, politici en mensen uit het onderwijs schuiven aan. Het eten is bereid volgens de principes van Dutch Cuisine die de koks-opleidingen hanteren: 100% duurzaam en toekomstgericht. Het diner is onderdeel van de Soil Food Week, dat in het teken van een gezonde bodem staat.

Food for thought
Folkert Sonsma, directeur vestiging Drachten: “Het is niet voor niets dat studenten van ROC Friese Poort dit diner, wat overigens een initiatief is van Circulair Friesland, verzorgen. De studenten leren koken volgens het Dutch Cuisine principe. Dat betekent 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en aarde. Dat krijgen de gasten ook mee. En we dineren ook nog eens in een van de meest circulaire schoolgebouwen van Nederland.” Op het menu staat ook “food for thought”. Zo geeft onder andere Jessica Davies van de Lancaster University een lezing over het belang van een gezonde bodem. Ook laten studenten zien dat zij met de solarboot en de waterstofauto volop bezig zijn met duurzaamheid.

Friese Dag van de duurzaamheid
Tijdens de Friese dag van de duurzaamheid zijn meer studenten en medewerkers van ROC Friese Poort actief. Want de onderwijsinstelling vindt een duurzame en gezonde toekomst belangrijk. Zo werken er studenten mee aan de Frisian Trojan Horse: een vijf meter groot paard dat 10 oktober door de grachten van Leeuwarden vaart om aandacht te vragen voor de manier waarop we nu met plastic om gaan. Studenten van diverse opleidingen gaan bij Centrum Duurzaam een Challenge aan voor het bedenken van een installatie arm gebouw. En een dag later verzorgen studenten van de vestiging Sneek de catering van het symposium ‘Symphony of Soils’. Ook organiseert Centrum Duurzaam op donderdag 11 oktober 2018 een Duurzaam Doen Lezing over de zin en de onzin van gasloos bouwen.

Soil Food Week
Van 10 tot en met 13 oktober 2018 is de Soil Food Week. Leeuwarden, Oosterwolde en Drachten staan dan een week lang in het teken van bodem, voeding en gezondheid. Deskundigen uit de hele wereld buigen zich samen met agrariërs en consumenten, over het belang van een gezonde bodem. ,,De bodem is de basis van ons bestaan. Voor ons voedsel, onze gezondheid, de biodiversiteit, waterkwaliteit en het klimaat. Iedereen moet ervan doordrongen raken dat we anders moeten omgaan met de bodem.”, aldus Marlise Vroom van Circulair Friesland.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.