Studenten presenteren plannen toekomstbestendige woning op woningmarkt

“De bouwbranche heeft te maken met complexe ontwikkelingen”, vertelt Hayko Boersma, docent Bouwkunde bij ROC Friese Poort. “Duurzaam bouwen speelt daarbinnen een hoofdrol.” Op dinsdag 8 november 2022 presenteerden 16 tweedejaarsstudenten Middenkader Bouw hun ideeën omtrent een toekomstbestendige twee-onder-een-kapwoning op een woningmarkt bij ROC Friese Poort Drachten. Ouders en andere belangstellenden lieten zich daar informeren over verschillende aspecten van hun plannen, waarbij duurzaamheid een voorname rol speelde.

Duurzaamheid
“Tijdens dit acht weken durende project doorliepen de studenten het gehele proces: van ontwerp tot uitvoering”, vervolgt Boersma. “Bij iedere stap dienden ze rekening te houden met de huidige marktvraag, maar óók de toekomstige. Een huidige eengezinswoning is namelijk niet erg duurzaam. Onze jongeren begonnen met een kavelkeuze, maar dienden ook zorg te dragen voor duurzame materialen en een demontabel eindresultaat. De keuze viel daarom niet op reguliere materialen, maar biobased en circulaire varianten. Ook zijn we met de studenten op bezoek geweest in het Duurzaam Doen Huis, bij ROC Friese Poort in Leeuwarden. Daar maakten ze kennis met energiezuinige installaties en de vele toepassingsmogelijkheden hiervan.”

Woningmarkt
Na acht weken hard werken presenteerden de studenten hun plannen aan bezoekers op een woningmarkt. Acht teams, bestaande uit 2 studenten, beantwoordden vragen van belangstellenden over hun ontwerpen en bijbehorende keuzes. De bezoekers beoordeelden hen op vijf aspecten, zoals duurzaamheid, materiaalkeuze en presentatiekwaliteit. “Duurzaamheid is soms nog een ingewikkeld begrip voor onze studenten”, vertelt docent Boersma. “Het gaat daarbij niet alleen om het ontginnen, bewerken en vervoeren van grondstoffen. Verwerking op de bouwplaats, de energiezuinigheid van gebruikte installaties spelen evenzeer een rol.”

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. “Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 25 fabrikanten uit Nederland”, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland.”

Levensecht onderwijs
“Duurzaamheid raakt ons allemaal en dus elk vakgebied”, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “We zijn dan ook aanjager van hybride, levensecht onderwijs in 6 stappen voor de opleidingen bouw, techniek en ICT. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De studenten ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst.”

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.