Studenten onderzoeken lisdoddeteelt: stinksigaar als meubel, kleding of vloer

Op een driedaags congres in het Biosintrum Oosterwolde zien studenten en belanghebbenden onder meer naar de mogelijkheden om lisdodden te verbouwen en op de markt te brengen, en hoe een boer zou kunnen leven van de teelt. Mbo’ers leren hoe belangrijk de lisdodde kan zijn voor de circulaire economie, zegt opleidingsmanager Christiaan Stavorinus.

Andere gewassen in een circulaire economie
“De veenweidegebieden zorgen voor veel uitstoot van CO2. Als we dan het waterpeil verhogen, kan er niet meer op traditionele wijze landbouw bedreven worden. Dan moet je kijken naar een ander gewas. De lisdodde is een gewas dat daar kan worden geplant. En die teelt moet voor een inkomen zorgen voor de boer.” Volgens Stavorinus zullen de studenten in de toekomst meer te maken hebben met de circulaire economie en lopen ze met de lisdodde bij het Friese MBO voorop. “Ze nemen dit nu al mee naar de bedrijven waar ze stage lopen en zeggen: er komen nieuwe materialen. En zo hopen we dat aan te pakken.”

Milieuvriendelijk
Angelo Kooijker doet de opleiding interieurbouw. Hij toont in het Biosintrum bijzettafeltjes die ze op school hebben gemaakt. “Het is milieuvriendelijk. Misschien krijgen we nog wel meer opdrachten. Ik vind het wel leuk om te doen.”

Bron: Omrop Fryslan

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.