Studenten Nordwin College aan de slag met woningverduurzaming bij Centrum Duurzaam

‘Woningverduurzaming staat volop in de belangstelling’, vertelt Durk Reitsma, docent bij ROC Friese Poort. ‘Vandaag maken jullie kennis met de vele mogelijkheden op dit gebied.’ Op woensdag 9 oktober 2019 bezochten 27 studenten niveau 2 van Nordwin College het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. De jongeren, die studies als vee- en paardhouderij volgen, maakten bij Centrum Duurzaam kennis met duurzaamheid. Tijdens het bezoek ervoeren zij de workshops Hoe verduurzaam ik mijn woning? en Hoe maak ik mijn woning slim?

Bekijk een foto-impressie van het bezoek

Duurzame installaties
Durk Reitsma zette de studenten aan de slag met een woningverduurzamingsworkshop. Hiervoor kregen ze een case uitgereikt. Dit voorbeeld betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR-ketel. De ramen op de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten op de bovenverdieping van enkelglas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget van 8.000 euro ter beschikking.

‘De studenten kozen veelal voor isolatie en zonnepanelen’, aldus Willy Yntema, vakdocent bij Nordwin College. ‘Het is mooi dat Centrum Duurzaam bestaat en andere scholen hiervan gebruik kunnen maken. Dit bezoek valt samen met het keuzedeel Duurzaamheid in beroep B. Daarbij maken we duurzaamheid inzichtelijk en tastbaar voor onze studenten. De installaties sluiten goed aan bij hun belevingswereld.’

Domotica
Ook leerden de studenten wat domotica, ook wel bekend staand als woningautomatisering, inhoudt. ‘De voordelen van een slimme woning zijn talrijk’, vertelt docent Mark Vos. ‘Denk maar aan energiemonitoring, zorgtoepassingen (langer thuis blijven wonen) en comfort. Met de inzet van domotica laat je alle elektronische apparaten in huis met elkaar communiceren. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon aan de verlichting koppelen. Wanneer je smartphone het wifi-signaal verliest, controleert het systeem in huis of alle lampen uitstaan. Zo bespaar je meteen op energiekosten.’

Tot slot bedachten de studenten domoticatoepassingen. Zo waren ze voorstander van robotmaaiers en -stofzuigers, videocontrole bij ingang van een woning en het gebruik van zonnepanelen om een wasmachine van energie te voorzien.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Bekijk de video die Durk Reitsma aan de studenten toonde:

Energy Future Deel 1: Introductie

Voldoende schone energie is een van de belangrijkste wereldvraagstukken voor de komende honderd jaar. Dit vraagstuk is complex en van veel factoren afhankelijk. Belangrijk hierbij is de vraag welke bronnen betaalbaar, beschikbaar en duurzaam genoeg zullen zijn om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.