Studenten Middenkader Bouw denken na over duurzame nieuwbouw 2020

Hoe zien woningen er in 2020 uit? ‘Woningen zijn dan in ieder geval energiezuinig’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We maken dan geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. En met behulp van een app op onze smartphone sturen we onze energiehuishouding aan. Voor nieuwbouw woningen een realistisch toekomstplaatje maar voor de bestaande woningvoorraad in Nederland een levensgrote uitdaging’. Donderdag 12 januari 2017 gingen ongeveer 22 studenten middenkader bouw op zoek naar de optimale mix van duurzame technieken voor een energiezuinige nieuwbouw woning in 2020.

Klik door voor een foto impressie duurzame technieken Duurzaam Doen Huis

Duurzame nieuwbouw in 2020
‘Wij hebben de opdracht om een plan te schrijven voor het realiseren van een duurzame nieuwbouwwoning. Daarin moeten wij keuzes maken voor duurzame technieken’, leggen de bouwstudenten uit. ‘In het Duurzaam Doen Huis willen we ons oriënteren op de nieuwste duurzame technieken’. Nederland is Europees verplicht om vanaf 2020 bijna energie neutrale woningen te bouwen, de zogenaamde BENG maatregel. Dit zijn woningen die weinig tot geen energie verbruiken en die zelf hernieuwbare energie opwekken. ‘Denk naast nieuwe duurzame technieken ook aan de bouwschil van de woning om te komen tot een energie neutrale woning’, zo tipt Roeland Westra de studenten.

Duurzaam Doen Huis
‘Verduurzaming is gericht op het besparen van energie en het reduceren van CO2 uitstoot met behoud van comfort’, stelt Durk Reitsma, docent Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. Elke energiezuinige nieuwbouwwoning bestaat uit een mix van duurzame installaties. ‘De uitdaging is om deze installaties energiezuinig te maken door ze goed in te regelen’. Daarnaast dienen energiezuinige nieuwbouwwoningen zelf energie op te wekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa. Met domotica toepassingen is het mogelijk om zelf opgewekte energie slim te gebruiken. ‘Het is van groot belang om zelf opgewekte energie direct te gebruiken en niet om op te slaan en daarna pas te gebruiken’. De bouwstudenten ontdekten op een praktische manier wat de investeringen en besparingen zijn van een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Een praktische ontdekkingstocht voor het maken van de juiste keuzes voor het realiseren van de energiezuinige nieuwbouwwoning in 2020.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.