Studenten mediavormgeving ontwikkelen campagne Too Much Energy
Hoe maak je mensen ervan bewust om energie te gebruiken op het moment dat het beschikbaar is? ‘Dat is de praktijkvraag voor onze studenten mediavormgeving in het kader van netcongestie’, legt Tjitte Hogeterp van ROC Friese Poort uit. ‘Ze gaan een bewustwordingscampagne ontwikkelen om mensen tools aan te reiken’. Donderdag 10 maart 2022 volgden de studenten een gastles van Luuk Dijkhuis van Technea Duurzaam. ‘Graag laat ik jullie vanuit de praktijk zien hoe je met gedrag en techniek energie kunt besparen’.
Gelijktijdigheid
‘Een woning verbruikt energie en dat vraagt iets ander van bewoners in het kader van duurzame energie’, stelt Luuk Dijkhuis. ‘Duurzame installaties in woningen zijn namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid oftewel het aanbod van energie. Mijn tip is om energie te gebruiken als de zon schijnt en als het waait. En om minder energie te gebruiken als het donker en windstil is. Zo stem je vraag en aanbod op elkaar af. Dit noemen we gelijktijdigheid’.
Gedragsmaatregelen
‘Met gedrag kunnen bewoners van woningen energie besparen. Het kan niet goedkoper als je de energie die beschikbaar is direct gebruikt. Dat is vaak overdag. Gebruik dan je huishoudelijke apparaten zoals bijvoorbeeld de (af)wasmachine. Met een energiemeter weet je precies wat deze apparaten verbruiken en wat de energieverbruikers zijn in de woning’.
Technische maatregelen
Ook is het mogelijk om energie in woningen te besparen door het toepassen van technische maatregelen. ‘Denk maar eens aan energiebesparing door isoleren (dak, gevel en vloer), glas en een energiezuinige douchekop’. Andere manieren van besparen van energie zijn hergebruik van energie (warmteterugwinning ventilatielucht en douchewater) en opslag van energie (elektrische en thermische accu).
Levensecht projectonderwijs
‘Leren door levensechte praktijkvragen en daarmee inspelen op actuele ontwikkelingen staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht projectonderwijs in 6 stappen. Een van de stappen is een gastles die we just-in-time aanbieden. Hierbij geeft een expert uit de praktijk, zoals Luuk Dijkhuis van Technea Duurzaam, onze studenten actuele informatie die nodig is om een bewustwordingscampagne te maken’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de duurzame professionals van de toekomst’.
Nominatie Star Award
Finalisten Meest duurzame project 2023
Stem op bovenstaande studenten als meest duurzame project van 2023