Studenten Media Vormgeving onthullen ontwerp Light Challenge voor gemeente Harlingen

HARLINGEN – Studenten van ROC Friese Poort en het Alfa-college presenteerden twee ontwerpen van de ‘Light Challenge – een innovatiewedstrijd voor het prettig beleven van de nacht – op donderdagavond 8 november 2018  in het Entrepotgebouw. De opdracht voor de studenten was: ontwerp de toekomst! Ontwerp de beleving van de nacht en benadruk de waarde van duisternis in deze unieke wedstrijd. ‘Gebruik licht waar het moet en donker waar het kan’, aldus wethouder Harry Boon van de gemeente Harlingen.

Light Challenge
Het startschot van de landelijke uitdaging was begin 2018 in Thialf. Er doen twaalf groepen studenten mee. De gemeente Harlingen gaf aan een groep studenten van ROC Friese Poort uit Leeuwarden opdracht om de entree van de Nieuwe Willemshaven te benadrukken en bezoekers te verwijzen naar Harlingen. De studenten van het Alfa-college uit Groningen kregen de opdracht om het trafohuis van Liander aan de Willemshaven te markeren als een ‘landmark’ om hiermee minder aandacht op het gebouw te vestigen.

Samen met bedrijven
Vanaf begin 2018 werkten de studenten hard aan hun voorstellen en deden dit samen met Harlinger bedrijven. De studenten van ROC Friese Poort werden ondersteund door Tryn 3D Printing en de studenten van het Alfa-college konden rekenen op de steun van Visser Special Metal Products en Gert de Vries van Adonin B.V. Beide bedrijven hebben al hun technische kennis en technieken in de strijd geworpen om de studenten zo goed mogelijk te ondersteunen.

Onthulling
Gisteravond stond het Entrepotgebouw bol van de spanning voor de onthulling van de Harlinger ontwerpen. Als eerste beet het team van de Friese Poort het spits af en presenteerde met verve hun ontwerp. Een prachtige doorzichtige fles, voorzien van led-verlichting en gemaakt met een 3D printer. De fles is bedienbaar middels een QR-code om een ‘Message in the Bottle’ achter te laten voor mensen die Harlingen bezoeken. Eenieder kan middels de interactieve app een boodschap op de lichtkrant in de fles achterlaten. De studenten van het Alfa-college
deden echter niet onder voor de studenten uit Leeuwarden en presenteerden met een professionele pitch de historie van de scheepvaart in Harlingen. In een halve wereldbol met een uitvarend schip kun je door de openingen in de bol het sterrenstelsel zien en door de grote contrasten van de voor- en achterkant weerkaatst of absorbeert deze het omgevingslicht.

Luna Festival
Wethouder Harry Boon was zeer onder de indruk van beide ontwerpen en gaf aan dat er onderzocht wordt of de ontwerpen betrokken kunnen worden in de verdere ontwikkeling van de Willemshaven. Beide groepen studenten doen op 23 november 2018 mee aan de grote finale in Leeuwarden waar alle ontwerpen meedingen om de Light Challenge-prijs. De ontwerpen zijn op 22- en 23 november voor iedereen te zien in en rond de Jacobijnerkerk tijdens het Luna Festival in Leeuwarden.

Levensecht onderwijs
‘Leren door vragen uit de buitenwereld zoals de Light Challenge staat bij ons voorop’, zegt Roeland Westra. ‘We noemen dat levensecht onderwijs. En dat begint bij creativiteit en dus creatieve studenten die samenwerken met bedrijven’, vult Otto Touwen van ROC Friese Poort aan.. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.