Studenten Mechatronica Sneek bezoeken Duurzaam Doen Huis

Op woensdag 3 april 2019 bezochten 8 studenten Mechatronica van ROC Friese Poort-vestiging Sneek het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Daar volgden de studenten de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Bekijk hier een foto-impressie van de bijeenkomst

Trias Energetica
‘De Trias Energetica is een hulpmiddel bij het verduurzamen van gebouwen’, steekt Durk Reitsma, docent Installatietechniek ROC Friese Poort, van wal. ‘Dit systeem bestaat uit drie stappen: het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen.’

Case
De studenten gingen na de uitleg van Durk aan de slag met een case. Dit voorbeeld betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen onder zijn van dubbelglas en boven van enkelgas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis ter hun beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case.

Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de operators betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor zonnepanelen en douche warmteterugwinning. In het laatste geval zorgt de warmte van wegstromend douchewater voor de opwarming van het koude aangevoerde water. De ketel hoeft hierdoor minder energie te verbruiken.

Leerzaam
Emrah Sönmez, docent Mechatronica bij ROC Friese Poort, vindt het bezoek aan Centrum Duurzaam waardevol. ‘Het is een leerzame middag voor de jongens. Zij zien hier welke verduurzamingsmogelijkheden bestaan. Bij hun toekomstige stagebedrijf gaat ze deze kennis toepassen. Daar gaan zij namelijk een verbeteringsvoorstel op het gebied van duurzaamheid uitwerken. Het doel is uiteraard dat het stagebedrijf hun plan daadwerkelijk uitvoert.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.