Studenten mechatronica bouwen duurzame commandopost voor de Koninklijke Marine

‘Onze studenten bouwen een commandopost welke uniek is in zijn soort’, zegt Cor Scholte, docent ROC Friese Poort, enthousiast. ‘Dit heeft te maken met de energievoorziening en de logistieke mogelijkheden’. In opdracht van de Tactical Animal Group werken 5 mechatronica studenten aan een duurzame commandopost met als doel om deze te presenteren tijdens SAIL 2017 in Den Helder van 19 tot en met 25 juni 2017.

Energievoorziening
De commandopost is voorzien van een geheel onafhankelijk energiesysteem. Wind en zon zorgen voor het opwekken van hernieuwbare energie. Hierdoor is het mogelijk om verschillende voorzieningen zoals bijvoorbeeld laptops in het veld te gebruiken evenals printapparatuur (wellicht ook 3D), telefoontoestellen, accu’s, verlichting, etc. De commandopost bestaat zelfs uit een werkruimte voor elektrische voertuigen, slaapplaatsen en een veldsmidse.

Logistieke mogelijkheden
Ook op logistiek gebied is de container bijzonder te noemen. ‘We plaatsen universele hulpstukken op een universele standaard container ‘, legt Cor Scholte uit. De hulpstukken maken het mogelijk om allerlei zaken tegen de zijkant van de container te hangen of om een tent/zeildoek te monteren. ‘Eén container vullen we met hulpstukken, tenten, bedden, windmolens, zonnepanelen, etc. en vanuit Nederland is dit alles te verschepen naar ergens in de wereld. Ter plekke is de container inzetbaar. Op deze wijze zijn de logistieke verplaatsingskosten laag’.

Sail 2017 Den Helder
De mechatronica studenten presenteren de commandopost aan het grote publiek tijdens SAIL 2017 te Den Helder van 19 t/m 25 juni 2017 in de Nieuwe Haven. De commandopost heeft een prominente plek in het mariniersdorp. Tijdens de Sail is er ondersteuning van studenten van de technische school van de Marine het KMTO. (Koninklijke marine technische opleidingen).

Levensecht projectonderwijs
Het bouwen van de commandopost door studenten van ROC Friese Poort is een voorbeeld van een innovatieproject. ‘Door de samenwerking met de Koninklijke Marine noemen we het levensecht projectonderwijs’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam . ‘Onze studenten werken aan een echte opdracht’. Er is sprake van een samenwerking tussen studenten, docenten en de Koninklijke Marine.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.