Studenten Maatschappelijke Zorg aan de slag met 3D-printing

‘Onze studenten hebben ervaren dat 3D-printen niet alleen nuttig is binnen de technische sector, maar ook in de zorg en welzijn’, vertelt Grietje Haisma, docent bij ROC Friese Poort. ‘Door deze ervaringen met innovaties kunnen zij deze ook binnen een zorginstelling introduceren.’ Op woensdag 20 november 2019 bezochten 9 studenten Maatschappelijke Zorg bij ROC Friese Poort het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. In verband met het keuzedeel Inspelen op innovaties volgden ze daar de workshop 3D-printen 2.0.

Bekijk een foto-impressie van de workshop

3D-printing
Docent Dedmer Tuinstra liet de studenten een sleutelhanger maken tijdens de workshop. ‘We doorlopen het ontwerpproces stap-voor-stap met het computerprogramma Tinkercad. Iedereen kan zo eenvoudig aan des slag. In veel sectoren biedt 3D-printing echter nog veel grotere mogelijkheden. Denk maar eens aan de zorgsector, waarin jullie binnenkort werkzaam zijn. Protheses, voetzolen; de mogelijkheden van 3D-printing zijn eindeloos. Het aantal toepassingen zal de komende decennia bovendien alleen nog maar groeien.’ De studenten benoemden zelf, naast 3D-toepassingen, ook enkele zorginnovaties, zoals robots, trapliften en tovertafels.

Innovaties
Een door Tuinstra getoonde video maakte indruk op de studenten, zo vertelt docent Haisma. ‘Dedmer liet een filmpje zien waarin een vader voor zijn zoon een 3D-hand had geprint. Hierdoor kon de jongen veel zaken doen, die hij eerst niet kon. Dit heeft de studenten laten zien dat er ook in de zorg en welzijn veel mogelijkheden zijn op het gebied van innovaties.’ Na dit schooljaar gaan de jongeren aan het werk. ‘Door deze ervaringen met innovaties kunnen zij deze ook binnen een zorginstelling introduceren. Zij brengen op deze manier een frisse blik binnen de instelling.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Hiermee vervult Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort studenten op tot duurzame vakmensen van de toekomst.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.