Studenten kiezen mix van duurzame technieken voor woning

‘Onze bouwstudenten werken aan het project vakantiewoning’, vertelt Femke Gerbrandy, docent bouw van ROC Friese Poort Sneek. ‘Het verduurzamen van de vakantiewoning is een van de praktijkopdrachten’, vult Emil Koster, docent bouw van ROC Friese Poort Leeuwarden aan. Op donderdag 25 november en donderdag 2 december 2021 volgden studenten Middenfunctionaris Bouw de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning? Deze workshop vond plaats in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.. Ook volgden studenten elektro in het kader van het keuzedeel Duurzaam Vakmanschap op donderdag 9 december 2021 de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?.

Energietransitie
‘Wij zitten als mensheid middenin de energietransitie’, stelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dit is een ingrijpende verandering van ons energiesysteem: van fossiele energiebronnen naar duurzame en CO2- neutrale energiebronnen. De nieuwe energievoorziening van onze woningen en gebouwen is gasloos, energieneutraal, all electric en nul op de meter. ‘Aan jullie om het verschil te maken. Met lef en met de frisse blikken die jullie hebben. Wees blikopener, voor elkaar en als je stage gaat lopen’.

Trias Energetica
Veel mensen hebben een idee of geen idee als het gaat om het verduurzamen van hun eigen woning of bedrijf. ‘Als je gebouwen gaat verduurzamen, doe dat dan op basis van een plan’, is de oproep van Durk Reitsma, docent duurzame installatietechnieken. Dit plan is de Trias Energetica en bestaat uit drie stappen om gebouwen en woningen te verduurzamen. De 3 stappen zijn achtereenvolgens het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zon, wind, biomassa) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen (cv-ketel). Er is een extra stap nodig om gebouwen energieneutraal te maken. ‘Dat doe je door reststromen te gebruiken, zoals douchewater en warmte uit ventilatielucht.’ Aan de hand van een kaartspel liet Reitsma de studenten vervolgens kennismaken met 25 duurzame technieken, zoals isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Jullie gaan zelf keuzes maken in nieuwe duurzame technieken om een hoekwoning te verduurzamen’, legt Durk Reitsma, docent ROC Friese Poort, uit. ‘Als je in deze hoekwoning woont betaal je de komende 15 jaar 18.000 euro aan energielasten. Haal deze lasten naar voren en investeer nu in duurzame technieken. Maak op basis van het energieverbruik van deze hoekwoning keuzes voor een mix van duurzame installaties. Kijk hierbij naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie. En ontdek welke keuzes in duurzame technieken nodig zijn om te komen tot energieneutraal of nul op de meter’. Een aantal studenten kozen voor het zogenaamde laaghangende fruit zoals LED verlichting, waterzijdig inregelen en lage temperatuurverwarming. Andere duurzame maatregelen naast het laaghangende fruit zijn vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. ‘Als je gaat voor de meeste CO2 uitstoot vermindering dan bestaat de mix van duurzame installaties altijd uit isolatie voor dak, vloer en wand’, is de tip van Durk Reitsma. ‘Doe je voordeel met deze tip bij het verduurzamen van de vakantiewoning en bij het keuzedeel Duurzaam Vakmanschap’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: voorop lopen, betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Levensecht onderwijs
‘Duurzaamheid raakt ons allemaal en dus elk vakgebied’, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Wij organiseren duurzame avonturen voor onze studenten gericht op beleven, ontdekken en doen. Studenten werken in projecten met bedrijven aan de meest actuele duurzame thema’s zoals energietransitie en circulaire economie. Zo combineren we het beste van twee leerwerelden. We zijn dan ook aanjager van hybride,levensecht onderwijs in 6 stappen voor de opleidingen bouw, techniek en ICT. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. ‘De studenten ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.