Studenten Haar- en Schoonheidsverzorging volgen duurzame workshops in Duurzaam Doen Huis

‘Duurzaamheid is steeds vaker in het nieuws’, aldus enkele studenten Haar- en Schoonheidsverzorging. ‘Daarom is het interessant deze workshops mee te maken.’ Op woensdag 29 januari en dinsdag 5 februari 2020 bezochten Haarverzorging-studenten niveau 2 en 3 en studenten Schoonheidsverzorging van ROC Friese Poort het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Daar volgden zij workshops over de Trias Energetica en het verduurzamen van een kap- of schoonheidssalon.

Bekijk een foto-impressie van de workshops

Trias Energetica
Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort, verzorgde een workshop over de Trias Energetica. ‘Dit is een hulpmiddel bij het verduurzamen van gebouwen en bestaat uit drie stappen’, legde Westra uit. ‘Het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen. Als je een stap verder wilt gaan, richting energieneutraliteit, dien je nog een stap toe te voegen: het gebruik van reststromen, zoals douchewater en warmte uit ventilatielucht.’

Verduurzamen kapsalon
Installatietechniek-docent Durk Reitsma legde de studenten vervolgens een case voor over een kapsalon. Het pand bezit energielabel C, kent een gasverbruik van 2250 m3 en een CO2-uitstoot van 9720 ton per jaar. ‘Aan jullie de taak om, met een budget van 10.000 euro, geschikte verduurzamingsmaatregelen te selecteren uit het Duurzaam Doen Huis.’ De jongeren kozen onder meer voor led-verlichting, isolering van dak, vloer en spouw, aangevuld door lage temperatuurverwarming.

Afvalscheiding
Corina Kramer, senior instructeur Haarverzorging bij ROC Friese Poort Leeuwarden, begeleidde de studenten. ‘Enige tijd terug heeft Centrum Duurzaam een symposium over duurzaamheid in het kappersvak georganiseerd. Deze workshops zijn de vervolgstap daarop. Ik vind dat er dingen moeten veranderen in de wereld en ga steeds bewuster met duurzaamheid om. Daarom doen we bij onze opleiding nu ook aan afvalscheiding en recycling van haarverftubes. Samen met Nathalie Winter, een collega uit Emmeloord, kijken we hoe we duurzaamheid nog meer kunnen wegzetten binnen onze opleiding.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Bekijk de video die Durk Reitsma aan de studenten toonde:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.