Studenten Groningen Energy Summer School in Duurzaam Doen Huis

Wat doet het middelbaar beroepsonderwijs aan de energietransitie? Op deze vraag zoekt een groep internationale studenten uit China, Verenigde Staten, Mozambique, India, Rusland en Brazilie, die vanuit de Rijksuniversiteit Groningen de Energy Summer School volgen,  een antwoord. ‘Ze zijn vooral opzoek naar lokale energie initiatieven zoals Centrum Duurzaam die bovendien freon is van Fossielfrij Fryslan’, zegt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden. Woensdag 18 juli 2018 bezochten ongeveer 27 buitenlandse studenten het Duurzaam Doen Huis en de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort

Duurzaam Doen Huis
‘In het Duurzaam Doen Huis werken de studenten van ROC Friese Poort juist aan de energietransitie’, legt Bouwe de Boer uit. ‘In de toekomst bouwen we in Nederland woningen zonder gas. ‘We noemen dit ook wel nul op de meter woningen die energiezuinig zijn en zelf energie opwekken door zon, wind, aardwarmte en biomassa ’. Dit geldt voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. ‘Voor elke woning is er een eigen energiescenario. Dit heeft te maken met de gebruikers van de woning en de eisen die ze stellen aan comfort en het leefklimaat. Een energiescenario bestaat uit een mix van  luchtdicht bouwen en duurzame installaties’. Voorbeelden van duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis zijn een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen, infrarood verwarming, energie opslag en warmtepomp.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken de studenten van ROC Friese Poort aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, zo gaat Bouwe de Boer verder. Naast technisch vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Recente levensechte projecten zijn de waterstofauto, de solarboot en een tiny house . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus en de Frisian Eco Car. ‘In deze projecten maken de studenten van ROC Friese Poort de eerste stappen tot duurzame specialisten’.

Groningen Energy Summer School
De Groningen Energy Summer School (GESS2018 is een initiatief van de Rijks Universiteit Groningen.  De zevende editie in 2018 is gericht op lokale energie-innovaties voor wereldwijde verandering. De Summerschool kiest voor een integrale benadering van de maatschappelijke en technologische dimensies van de energietransitie. Door een breed scala aan disciplines te combineren, biedt dit evenement een unieke gelegenheid voor HBO studenten om nieuwe inzichten met betrekking tot de energietransitie te ontwikkelen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.