Studenten elektrotechniek leggen domotica systeem aan in Noorse ECOkubus

‘Onze studenten gaan niet alleen naar Noorwegen om samen met Noorse studenten een domitica systeem aan te leggen in de ECOkubus’, vertelt Jelke Steenstra van ROC Friese Poort.’ Ze draaien ook mee in de lessen op school. Bovendien zijn ze zonder ouders in een land met andere infrastructuur, cultuur en klimaat’. Van 15 tot en met 28 maart 2018 waren studenten Elektrotechniek niveau 2 / 3 van ROC Friese Poort Leeuwarden in Noorwegen om mee te werken aan het domotica systeem in de ECOkubus. Ook in Leeuwarden is een ECOkubus gebouwd door studenten van ROC Friese Poort

Domotica
Domotica staat voor huisautomatisering. ‘Onze studenten passen elektronica toe om de energiehuishouding van de ECOkubus slimmer te maken’, legt Jelke Steenstra uit. ‘Door te programmeren is de energiehuishouding aan te sturen via de telefoon, iPad en laptop’. Met de keuze voor ABB is het mogelijk om de elektrische installaties van de ECOkubus aan te sturen zoals verwarming en keukenapparatuur, maar ook verlichting, verwarming en camera’s. ‘Dit systeem is een open systeem en dus voor iedereen toegankelijk en ook nog eens betaalbaar’. Na het maken van een proefopstelling is het domotica systeem aangelegd in de ECOkubus door de Nederlandse en Noorse studenten.

ECOkubus
‘Dit is een zelfvoorzienende woonunit gericht op het monitoren van de energiehuishouding en maakt deel uit van een internationaal project, waarbij het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van energiezuinig bouwen het doel is’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam uit. In dit project werken studenten van verschillende opleidingen, zoals bouw en elektrotechniek, en verschillende vestigingen, Leeuwarden en Sneek, met elkaar samen. Nadat de ECOkubus klaar is leren bouwstudenten in praktijkopdrachten bijvoorbeeld over de effecten van luchtdicht bouwen en zongericht bouwen. Het unieke van de ECOkubus is dat ook studenten in Noorwegen bouwen aan een ECOkubus. Nu is het mogelijk om de energiehuishouding van beide kubussen met elkaar te vergelijken op basis van energiemonitoring.

Internationalisering
ROC Friese Poort stimuleert studenten een stage of een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ROC Friese Poort gaat het komend jaar verder investeren in internationalisering. Deze buitenlandstage combineerde de bouw van de ECOkubus met de aandacht voor duurzaamheid binnen de opleiding.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.