Studenten ECOkubus starten met scrum methode

Dinsdag 17 maart 2015 kwamen de studenten van het project ECO kubus bij elkaar om te starten met scrum. Dit is een projectmatige aanpak om in teamverband te werken aan innovatieprojecten. De kern van scrum voor Centrum Duurzaam is een multidisciplinair team van studenten, docenten en betrokken kennispartners. Alle teamleden zijn betrokken en brengen kennis in. Martin de Bruin van Bancair Coach begeleidde de aftrap van deze nieuwe manier van werken.

Klik hier voor een fotoimpressie

Voordelen scrum
Centrum Duurzaam wil graag de voordelen van scrum gebruiken om projectmatig te werken vanuit de innovatieprojecten. Het maken van een backlog, het doen van een daily stand up (dagelijkse werkbespreking van 5 minuten) en het houden van een demo (klantpresentatie) de meest praktische projectvaardigheden. Deze manier van werken stimuleert tevens het ondernemerschap van studenten. Inmiddels is deze nieuwe manier van werken al toegepast in de eerste bouwvergadering. In de innovatiewerkplaats is inmiddels zichtbaar wat de status is van de werkzaamheden van de Ecokubus: to be done, busy en done.

Scrum in de praktijk
Scrum wordt vooral gebruikt in projecten waarbij het einddoel niet altijd duidelijk is. Of in projecten waarbij in het proces sprake kan zijn van veranderingen. Door te focussen op de belangrijkste taken en deze uit te voeren in korte periodes (sprints) van maximaal 3 weken is directe sturing en snelle aanpassing mogelijk. Door te prioriteren ontstaat er rust en duidelijkheid en vergroot de slagvaardigheid van het projectteam. De belangrijkste rollen in het projectteam zijn die van productowner (prioriteren) en scrummaster (faciliteren).

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.