Studenten Drenthe College starten energieprogramma Energy College bij Centrum Duurzaam

‘Deze week volgen onze studenten het energieprogramma van Energy College’, vertelt Mirella Asunis van het Drenthe College uit Emmen. ‘Vandaag starten we bij Centrum Duurzaam in Leeuwarden’. Maandag 13 november 2017 verzorgde Centrum Duurzaam met studenten van de NHL een dagprogramma in de innovatiewerkplaats en in het Duurzaam Doen Huis voor 18 eerstejaars bouwstudenten van het Drenthe College.

Klik door en beleef zelf het dagprogramma energie bij Centrum Duurzaam

Ontwerp een huis
‘Jullie opdracht is om een huis te ontwerpen’, leggen de NHL studenten uit in de innovatiewerkplaats. ‘En maak vooral gebruik van fossiele brandstoffen. Denk daarbij aan verwarming, bouwmaterialen, isolatie, elektriciteit en watervoorziening’. De studenten kwamen met ontwerpen van huizen zonder isolatie, met gloeilampen, luxe ruimtes als zwembaden en gamekamers en enkel glas. ‘Ze weten nu hoe het niet moet’.

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Als bouwstudenten gaan jullie huizen zonder gas bouwen. Jullie gaan met name bestaande woningen verduurzamen’, zo schetst Durk Reitsma de vakman van de toekomst. De strategie om te verduurzamen is gebaseerd op de Trias Energetica. De eerste stap in deze strategie is het beperken van de energievraag. ‘Denk hierbij vooral aan interne maatregelen zoals isolatie en glas’. Stap 2 is het zelf opwekken van hernieuwbare energie zoals zon, wind, aardwarmte en bio, de zogenaamde externe maatregelen. De laatste stap is de efficiëntie van technische installaties om zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken. Een duurzame strategie betekent duurzame keuzes maken. ‘Kijk naar duurzame maatregelen in investering, besparing en CO2 uitstoot. En ontdek welke duurzame maatregelen geschikt zijn voor je eigen woning of je stagebedrijf’. Van zonneboilers tot balansventilatie en van lucht of waterwarmtepomp tot infraroodpanelen die allemaal in het Duurzaam Doen Huis staan. ‘Zo ontstaan er duurzame plannen en zo inspireer je elkaar om duurzaam te bouwen’.

Energy College
Energy College, onderdeel van de Energy Academy Europe, is een samenwerking tussen 7 noordelijke ROC’s en AOC’s, noordelijke overheden en het bedrijfsleven. Doel is om dé innovatieve energieprofessional van morgen op te leiden die kan omgaan met duurzame energie.Partners in Energy College zijn: ROC Friese Poort, Friesland College, Nordwin College, Noorderpoort, Alfa-college, Drenthe College, AOC Terra, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Fryslân, BAM, NAM, GasTerra, VNO-NCW Noord, Energy Academy Europe en Stichting Energy Valley.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.