Studenten Dienstverlening bedenken zorgdomoticaconcepten tijdens Challenge bij ROC Friese Poort

‘Domotica is de naam voor alle apparaten en toepassingen waarmee je een woning of gebouw automatiseert’, vertellen René van Netten en Froukje Vleeshouwer van Technion Adviseurs. ‘Zorgdomotica zijn technische instrumenten om het leven van ouderen en hulpbehoevenden makkelijker en comfortabeler te maken.’ Op woensdag 26 februari 2020 namen 35 eerstejaarsstudenten Dienstverlening niveau 2 en 3 van ROC Friese Poort deel aan een Challenge over zorgdomotica. Opdrachtgevers Van Netten en Vleeshouwer gaven de studenten in de vestiging Sneek een uitdagende taak mee: ontwerp een kamer of huis waarin alleen consumentenelektronica gebruikt is om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen in 2030.

Bekijk een foto-impressie van de Challenge

Pratende virtuele assistent
Experts van FryskLab, het mobiele fabrication laboratory van Fers en de Friese bibliotheken, hielpen de jongeren bij het uitwerken van hun ideeën. ‘Eén studentengroep bedacht een Babbelbox, waarvoor ze bestaande technieken samenvoegden’, aldus Vleeshouwer. ‘Hun concept is een soort Google Home-variant waar je tegen praat en de gordijnen of het licht op afstand bedient. Ook kun je ermee Facetimen, zodat eenzaamheid wordt tegengegaan.’ Andere jongeren stelden een Veilige terugkomst-kamer voor. ‘Dit is een ruimte waar vier bioscoopschermen als wanden fungeren’, legt de medewerker van Technion uit. ‘Deze kunnen vertrouwde beelden weergeven voor de hulpbehoevenden, zoals hun oude woonkamer of huis. Een derde idee betrof een huis met pratende muren. Bewoners ontvangen dan informatie die exact is afgestemd op de locatie. Zo herinnert een pratende virtuele assistent de bewoners bij het uitdoen van het gasfornuis of andere belangrijke zaken.

Robot
Veel studenten maakten bij hun plannen gebruik van robots, zag opdrachtgever Vleeshouwer. ‘Dat was echt een gemeenschappelijke deler binnen de concepten. Ik was positief verrast door de ideeën. De studenten hebben zich goed ingezet en hun best gedaan om deze Challenge tot een succes te maken.’ De Challenge maakt deel uit van een tien weken durend lesprogramma over het thema zorgdomotica. Volgens de medewerker van Technion staat er komende week wederom een leerzame activiteit op het programma. ‘Dan bezoeken de studenten het Huis van het Heden van Platform Geef bij NHL Stenden Hogeschool. Deze woonruimte presenteert oplossingen die veiliger, toegankelijker en comfortabeler wonen mogelijk maken. Het doel van deze oplossingen is om zo lang en zelfstandig mogelijk thuis te blijven wonen. Wellicht verzorgt Technion binnenkort ook nog een uitgebreide gastles rondom dit onderwerp.’

Levensecht onderwijs
Deze Duurzame Challenge is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op en maken ze kennis met een belangrijk thema als zorgdomotica. Zo ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst.

Bekijk de presentatie van opdrachtgever Technion:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.