Studenten bouwopleiding ontwerpen technische mediaruimte

“Het is ontzettend gaaf om te zien dat studenten in zo’n korte tijd kunnen omdenken”, vertelt Edgar van Perlo (Ons Project), als projectleider vanuit SC Cambuur verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inrichting van het nieuwe Cambuurstadion. Van Perlo gaf 60 eerstejaarsstudenten Middenkaderfunctionaris Bouw van ROC Friese Poort en Friesland College op vrijdag 2 september 2022 de opdracht een mediabouwwerk te ontwerpen, dat televisiewagens en de technologie van de Video Assistant Referee (VAR) tijdens wedstrijden van stroom voorziet. Dit leidde tot vele creatieve ideeën.

Mediaruimte
“We vroegen de studenten een mediaruimte te ontwerpen die goed opgaat in de omgeving en bovendien duurzaam is. De jongeren gingen vervolgens in groepjes aan de slag met behulp van de Design Thinking-methode. Een van de opvallendste ideeën was om het bouwwerk ondergronds aan te leggen. Op deze manier gaat de ruimte letterlijk op in de omgeving. Andere studentengroepen stelden voor het bouwwerk in de vorm van een televisiecamera te bouwen of geheel in hout uit te voeren. Ook het gebruik van zonnepanelen of een sedumdak (een dak met natuurlijke begroeiing) kwam vaak aan de orde”, aldus Van Perlo, die de goede banden tussen de onderwijsinstelling en de voetbalclub benadrukt. “ROC Friese Poort en SC Cambuur werken intensief met elkaar samen. Zo huurt Friese Poort meer dan 7500 vierkante meter onderwijsruimte in het nieuwe stadion. Deze Challenge is een leuk voorbeeld van de goede betrekkingen.”

Cambuurstadion
Tijdens de Challenge namen de zestig studenten ook een kijkje op de bouwplaats van het nieuwe Cambuurstadion, vertelt docent Maartje Berenschot. “Schuin tegenover de ROC Friese Poort-locatie aan de Anne Wadmanwei werkt Van Wijnen aan de realisatie van het stadion. Dit biedt een mooie gelegenheid om met onze jongeren op bezoek te gaan. In twee groepen van 30 personen hebben ze een rondleiding gehad op de bouwplaats, waar zo’n 1700 palen als fundament worden geplaatst. Hierdoor doen ze inspiratie op en gaat de opdracht echt voor hen leven.”

Deze Challenge, die het startschot vormde van een 10 weken durende projectweek, zorgde voor blije gezichten bij de studenten. “Ze hadden er duidelijk plezier in en vonden het een leuke opdracht. De komende periode ontwikkelen ze hun ideeën verder. Aan het einde van de periode wordt vervolgens een winnend ontwerp gekozen”, besluiten Berenschot en Van Perlo.

Levensecht projectonderwijs
Deze Challenge voor eerstejaarsstudenten Middenkaderfunctionaris bouw van ROC Friese Poort en Friesland College, met SC Cambuur als opdrachtgever, is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Dit hybride, levensechte onderwijs – met Centrum Duurzaam als aanjager en verbinder – laat studenten beleven, ontdekken én doen. “De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst”, aldus Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op. Bovendien maken ze kennis met een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid.”

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.