Studenten bouwkunde Drachten doen luchtdichtheidsmetingen

Hoeveel lucht ontsnapt er bij 10 Pascal luchtdrukverschil? Een interessante vraag gezien de energie neutrale ambitie voor alle woningen in Nederland met ingang van 2020. Als we woningen luchtdicht maken is er minder warmteverlies en besparen we dus op het energieverbruik. In de afgelopen periode volgden derdeklas studenten bouwkunde niveau 4 uit Drachten de leermodule ‘testen en meten van luchtdichtheid’.

Luchtdichtheid woningen
Luchtdichtheid van woningen is vergelijkbaar met de werking van een thermoskan. Koffie in een thermoskan blijft heel lang warm als de dop er goed op zit. Als de dop een beetje los zit ontsnapt er al heel snel warmte en is de koffie heel snel afgekoeld. Zo is het eigenlijk ook met een woning. Als de woning niet luchtdicht is, ontsnapt er veel warmte. Dan heeft isoleren ook niet veel zin.

Luchtdichtheid in de praktijk
Studenten hebben in groepen zelf een woning uitgekozen om luchtdichtheidsmetingen te doen. De keuze van de studenten was vaak de eigen woning, variërend van een leegstaande vrijstaande nieuwbouwwoning tot een oud huis met café van meer dan honderd jaar oud. Als uit de meting van de blowerdoortest blijkt dat er uit een woning meer dan 200 liter lucht per seconde ontsnapt is dat veel te veel, aldus een van de bouwkunde studenten. De lekken van een woning zijn snel op te sporen door de woning op onderdruk te zetten en een rookgenerator te gebruiken. Maar hoe maak je nu de woning luchtdicht en wat zijn de oorzaken van de luchtlekken? In een eindverslag gaven studenten antwoorden op deze vragen en beschreven ze de mogelijke verbeteringen om de woning luchtdicht te maken.

Leermodule duurzaamheid
De leermodule ‘testen en meten van luchtdichtheid’ is het afgelopen schooljaar door Gerwin Elzinga, docent bouwkunde Drachten ontwikkeld, in opdracht van ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam. Met deze leermodule komen de studenten op een praktische manier in aanraking met de meest actuele onderwerpen en technieken die nu spelen in de bouwwereld. Duurzaamheid in het lesprogramma is voor studenten interessant omdat ze met kennis en ervaring van de nieuwste technieken de school verlaten.

Energy College
Centrum Duurzaam werkt via het Energy College samen met andere regionale opleidingscentra in Friesland, Groningen en Drenthe. Het onderwijs aan het Energy College bestaat uit een aantal algemene basismodules op het gebied van duurzaamheid die studenten aan technische opleidingen in hun eerste jaar volgen. Vervolgens kunnen zij zich specialiseren. De leermodule ‘testen en meten van luchtdichtheid’ van Centrum Duurzaam is een voorbeeld van een duurzame specialisatie binnen het vakgebied Bouw Infra die studenten van regionale opleidingscentra in Friesland, Groningen en Drenthe kunnen volgen.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.