Studenten bouw maken kennis met prefab

Vrijdag 13 oktober 2023 hebben we het genoegen gehad om 12 bouwstudenten van Firda te mogen verwelkomen bij onze Prefab fabriek te Leeuwarden en één van onze bouwlocaties in Leeuwarden. Johan Keuning, van Friso Bouwgroep, gaf een korte introductie van hoe deze mooie dag er uit ging zien en hoe de prefab fabriek is ontstaan, gevolgd door Erik Zeilstra, vestigingsleider Houkesloot Prefab, die vertelde over de processen die te vinden zijn binnen de fabriek.

Prefab fabriek
De rondleiding begon bij de Prefab fabriek. In de fabriek hebben de studenten kennisgemaakt met het prefab proces. De studenten hebben met hun eigen ogen kunnen zien hoe de verschillende stappen verlopen in het proces van houtskeletbouw, van het op maat zagen van verschillende componenten tot aan het isoleren en afwerken van het houtskeletelementen. Naast de hal van de houtskeletbouw was de hal voor de betonelementen te vinden hier hebben de studenten kunnen zien hoe deze betonelementen stapsgewijs worden voorbereid voor het storten van het beton.

Na de rondleiding door de prefab fabriek zijn de studenten gezamenlijk naar het terrein van Borgesius gegaan. Borgesius is een opdrachtgever van Friso waar op dit moment een hal wordt bij gebouwd om de productie van de bakkerij te vergroten.

Bouwplaats Borgesius
De studenten zijn onder leiding van de uitvoerder meegenomen over de bouwplaats en hier heeft hij de studenten vertelt over wat er op dat moment speelt qua werkzaamheden. Daarnaast heeft hij verteld wat de volgende fases zullen zijn en wat hier bij komt kijken. Op het moment van het bezoek waren zij bezig met de fundering van de hal, zoals het plaatsen van de bekistingen en het aanvlechten van de bewapening, zodat deze binnenkort gestort konden worden met beton.

Efficiëntie en duurzaamheid
Tijdens het bezoek is er nadruk gelegd op efficiëntie en duurzaamheid van Prefab bouwen. Prefab speelt een essentiële rol bij het verminderen van afval en efficiënt werken, waardoor het proces van het bouwprojecten sneller zal verlopen. Dit komt niet alleen het milieu ten goede, maar zorgt ook voor kostenbesparingen.

Jongeren zijn de toekomst
Het is van belang om jongeren kennis te laten maken met de bouw en zaken wat hier om heen komt kijken, omdat zij de toekomst zijn. Hun nieuwsgierigheid, ideeën en passie voor bouwen zijn van groot belang. Friso Bouwgroep is dan ook verheugd om deze studenten te hebben mogen ontvangen en hen kennis hebben mogen bijbrengen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.