Studenten Bouw Infra verrassen Wetterwalden met ontwerpen van De Oerhaal

Woensdag 15 april 2015 vond het projectoverleg De Oerhaal plaats. Bij dit overleg waren studenten van de mbo opleiding Bouw-Infra en de opdrachtgever Stichting Wetterwalden aanwezig. De stichting Wetterwâlden Bûtenfjild i.o. heeft van de provincie Fryslân een stimuleringsbudget ontvangen waarmee de stichting in samenwerking met ROC Friese Poort Centrum Duurzaam de aanzet wil geven tot de aanleg en bouw van een overhaal, ook wel genoemd overtoom.

Klik hier voor een foto-impressie

Ontwerpen Oerhaal
Het eerste ontwerp van De Oerhaal werkt op basis van rollen en een lier. Het onderstel van deze oerhaal bestaat uit duurzaam kunststof. De lier is met de hand te bedienen of kan op basis van zonne-energie werken. Bij deze optie dienen mensen uit de boot te stappen. Met een boot conveyer, bedacht door Witteveen Bos, is er sprake van een lopende band waarbij mensen in de boot kunnen blijven zitten. Het doel van Wetterwalden is om op een basic manier 1 van de eerste Oerhalen te maken in Nederland en terug te brengen in het landschap.

Stappenplan
Om te komen tot een keuze voor een van de ontwerpen van De Oerhaal werken de studenten Bouw & Infra nog een vierde ontwerp uit. Op basis van deze 4 ontwerpen met daarbij een aantal basisgegevens maakt Wetterwalden een definitieve keuze. De volgende stap is dan om contact te zoeken met gebruikers en met hen in gesprek te gaan. Gebruikers zijn verhuurders van boten. Ook Provinsje Fryslan en de gemeenten in Noordoost Fryslan zijn dan gesprekspartners. Deze gesprekken leiden tot praktische inzichten in bijvoorbeeld maatvoering en materiaalkeuze. Dit is waardevolle input voor de detailtekening, het schrijven van het bestek en het maken van de calculatie.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.