Studenten bezoeken woningfabriek in introductieweek

Kennismaken met de beroepspraktijk. ‘Ook dat is een doel van de introductieweek voor onze nieuwe studenten’, legt Frank Loosman van ROC Friese Poort uit. ‘In de praktijk komen de studenten er direct achter dat duurzaamheid een rol speelt in hun vak’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Dinsdag 30 augustus 2022 gingen ongeveer 25 1e jaarsstudenten installatie, elektro en mechatronica naar de nieuwe woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen. Hier bouwt Van Wijnen huizen van beton.

Anders bouwen
‘Er is een andere manier van kijken nodig als het gaat om het bouwen van woningen’, stelt Danny Buma van Van Wijnen. ‘De bouw heeft namelijk een keerzijde als je kijkt naar de impact van de bouw op het milieu’. Zo verbruikt de bouw 45% van de wereldwijde grondstoffen. Daarnaast is de bouw verantwoordelijk voor 33% van de CO2 uitstoot en voor 30% van al het afval. ‘Ook lossen we het woningtekort niet op als we steentje voor steentje gaan metselen’. Er zijn 1 miljoen woningen nodig in Nederland tot 2030. ‘En vergeet ook het tekort aan technisch personeel niet’. Door de bouw te industrialiseren vervangen we mensen die er nu niet zijn. Daarom biedt onze woningfabriek een oplossing voor het woning-, grondstoffen- en personeelstekort van dit moment’.

Circulair bouwen
‘Ons doel is om betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken met minder CO2 uitstoot’, zo verwoord Jeroen van Keulen de ambitie van Van Wijnen. ‘In deze fabriek bouwen wij geautomatiseerd gevels en vloeren voor woningen en appartementen van beton met momenteel een CO2 reductie van 60% t.o.v. het traditionele beton”, vertelt Jeroen van Keulen, die als Tourmanager bij Fijn Wonen (de commerciële werkmaatschappij van Van Wijnen; red.) alles weet van deze innoverende woningfabriek. Op deze betonnen elementen worden dunne gevelstenen ‘gemetseld’ waardoor er een traditioneel ogende, maar kwalitatief hoogwaardige buitengevel ontstaat. ‘Het doel is om 4000 woningen van beton per jaar te produceren’.

Geïndustrialiseerd bouwen
‘Onze inspiratie is de auto industrie’, laat Doede Bouma, maintenance engineer van Van Wijnen, de studenten weten. ‘Dat betekent dat onze woningen aan de achterkant hetzelfde zijn. Aan de voorkant kunnen we alles bouwen wat de klant wil. Op tafels bouwen we met behulp van robots in een carrousel betonelementen op zoals wanden, gevels en vloeren. We produceren alle betonelementen van een woning in 1 dag. Dan hebben we nog een dag nodig om de woning te realiseren op de bouwplaats waar de fundering al ligt. Zo verkorten we de bouwtijd van woningen van ongeveer 8 tot 12 maanden naar 2 dagen. Deze manier van bouwen is sneller’, goedkoper en schoner’.

Trends in bouwen
‘De bouw zit middenin een 3-tal grote veranderingen’, aldus Danny Buma. Zo is fabrieksmatige bouw de toekomst waar wij als Van Wijnen nu al op inspelen. ‘Ook is het zo dat we bouw en installatietechniek niet meer los van elkaar kunnen zien. En vergeet digitalisering niet. Dat is een absolute noodzaak voor industrialisering van de bouw’.

Medewerker van de toekomst
‘Deze trends betekenen ook iets voor onze huidige medewerkers’, is de conclusie van Danny Buma. ‘Ten eerste moeten onze medewerkers wendbaar zijn door over de grenzen van het eigen vakgebied te kijken. Dit stimuleren we door te werken in multidisciplinaire teams. Daarnaast is kennis van duurzaamheid, circulariteit en ICT een noodzaak. En natuurlijk moeten onze medewerkers zich kunnen verplaatsen in de klant. Zo blijf je toekomstbestendig als je werkzaam bent in de wereld van de techniek’.

Levensecht onderwijs
Een excursie zoals deze bij Van Wijnen is een voorbeeld van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.”

RIF Gas 2.0
Van Wijnen is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel om jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. ‘In dit project waarin wij samenwerken met alle ROC’s in Friesland, Groningen en Drenthe zijn wij trekker van het thema energiebesparing en duurzaamheid’, vertelt Roeland Westra van ROC Friese Poort. ‘Ons Centrum Duurzaam organiseert samen met bedrijven zoals Van Wijnen duurzame avonturen voor onze studenten’. De andere thema’s van RIF Gas 2.0 zijn waterstof en geothermie.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.