Studenten Bedrijfsadministratie ROC Friese Poort overhandigen duurzaamheidsplannen aan Remco Meijerink

‘Het was een grote uitdaging ideeën te bedenken voor CO2-neutraal onderwijs’, aldus een student Bedrijfsadministratie. ‘Maar het is gelukt! We zijn benieuwd naar uw mening.’ Op donderdag 6 februari 2020 presenteerden studenten Bedrijfsadministratie van ROC Friese Poort Dokkum hun plannen voor CO2-neutraal onderwijs aan Remco Meijerink, CvB-voorzitter van de onderwijsinstelling.

Duurzaamheidsdoelstellingen
In 2019 maakte ROC Friese Poort haar duurzaamheidsdoelstellingen bekend. Zo mikt de onderwijsinstelling op CO2-neutraal onderwijs in 2030. Centrum Duurzaam speelt hierop in door studenten plannen te laten bedenken binnen dit duurzame kader. Tijdens verscheidene Challenges, verspreid over meerdere vestigingen, kwamen de jongeren met creatieve ideeën naar voren.

Elektrisch vervoer
De studenten Bedrijfsadministratie richtten zich bij hun plannen onder meer op mobiliteit. Zo stelden ze voor de kilometervergoeding voor medewerkers te baseren op de duurzaamheid van het gekozen vervoersmiddel. Personen die voertuigen op elektriciteit of waterstof gebruiken, zijn vanwege hun milieuvriendelijke keuze spekkoper. Dit geldt als stimulans voor collega’s om ook de overstap naar fossielvrij vervoer te maken. Ook namen de jongeren het waterverbruik van ROC Friese Poort op de korrel. Volgens de studenten dient de onderwijsinstelling waterbesparende maatregelen door te voeren in het kader van de CO2-neutrale doelstellingen. Een andere suggestie – een moestuin – bevindt zich al in de uitvoeringsfase. Op de plek van de rookplaats van de Dokkumer ROC Friese Poort-vestiging is men druk bezig een moestuin te realiseren.

Levensecht onderwijs
Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is aanjager van hybride, levensecht onderwijs. ‘Naast regulier theoretisch onderwijs willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen. Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst’, aldus Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.