Studenten Bedrijfsadministratie Dokkum bedenken energieneutrale plannen voor ROC Friese Poort

‘Deze Challenge stimuleerde de studenten om creatief bezig te zijn’, zegt Harry de Graaf, docent bij ROC Friese Poort. ‘Hierdoor leren ze vaardigheden die niet altijd in hun eigen opleiding naar voren komen’.
Op donderdag 12 december namen 21 eerste- en tweedejaarsstudenten Bedrijfsadministratie van ROC Friese Poort Dokkum deel aan een duurzame Challenge, in samenwerking met Centrum Duurzaam en Brede Vorming. Via een videoboodschap daagde CvB-voorzitter Remco Meijerink hen uit met een concrete invulling te komen voor de energieneutrale doelstellingen van de onderwijsinstelling.

Bekijk een foto-impressie van de Challenge in Dokkum

Wc’s doorspoelen met regenwater
Experts van FryskLab, het mobiele fabrication laboratory van Fers en de Friese bibliotheken, hielpen de jongeren bij het uitwerken van hun ideeën. ‘Een van de ideeën betrof een prullenbak met vier vakken waarin je al het afval (gft, plastic, papier en electronica) kunt scheiden’, aldus docent De Graaf. ‘Dit stimuleert studenten om hier op een serieuze wijze mee om te gaan. Een ander voorstel was het verzamelen van regenwater om wc’s door te kunnen spoelen. Hiervoor ontwierpen de jongeren een schuin dak waardoor het regenwater in bakken werd opgeslagen voor later gebruik. Ook bedachten de jongeren een plan om met zonne-energie VR-brillen op te laden. Deze hulpmiddelen zijn vervolgens te gebruiken tijdens opleidingen en op stageplekken. Een andere groep jongeren bedacht een totaalpakket waarbij studenten spullen uit de directe omgeving verkopen. Horecastudenten van ROC Friese Poort kunnen bijvoorbeeld groente uit eigen tuin en melk uit de buurt gebruiken. Ook maakte het gebruik van Skype en leren op afstand onderdeel uit van dit totaalplan. Hiermee hoeven minder mensen in de panden van ROC Friese Poort aanwezig te zijn, met een lagere verwarmingsbehoefte tot gevolg.’

Leerlingenplatform
De Graaf vindt het belangrijk dat studenten ook bij de verdere uitwerking van hun ideeën zijn betrokken. ‘Als ROC Friese Poort concreet met een van deze plannen aan de slag gaat, merken de studenten dat ze serieus worden genomen. Je zou ze bijvoorbeeld inspraak kunnen geven vanuit een leerlingenplatform. Het zou mooi zijn de jongeren blijvend mee te laten denken gedurende dit traject.’

Levensecht onderwijs
Deze Duurzame Challenge voor studenten Bedrijfsadministratie is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op en ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst. Bovendien maken ze kennis met een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.