Studenten Aeres verduurzamen voorbeeldwoning in Duurzaam Doen Huis

‘Onze studenten volgen het keuzedeel duurzaamheid’, vertelt Gerard Fokkema, docent van Aeres. Op donderdag 11 en 18 november 2021 bezochten studenten van Aeres het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘In deze praktijkomgeving willen we onze studenten kennis laten maken met duurzame installaties’. De studenten dierverzorging, loonwerk, hovenier en bloem volgden de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Trias Energetica
‘Als je gebouwen gaat verduurzamen, doe dat dan op basis van een plan’, is de oproep van Durk Reitsma, docent duurzame installatietechnieken. ‘Dit plan is de Trias Energetica en bestaat uit drie stappen’, vervolgt hij. Het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen, wind en biomassa) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen (cv-ketel). Er is een extra stap nodig om gebouwen energieneutraal te maken. ‘Dat doe je door reststromen te gebruiken, zoals douchewater en warmte uit ventilatielucht.’ Aan de hand van een kaartspel liet Reitsma de studenten vervolgens kennismaken met 25 duurzame technieken, zoals isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Duurzame installaties
Op basis van een voorbeeldcase van een woning gingen de studenten van Aeres zelf een woning verduurzamen. Deze voorbeeldcase betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR-ketel. De ramen op de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten op de bovenverdieping van enkelglas. Aan de studenten van Aeres de uitdaging om betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, maakten de studenten keuzes voor duurzame maatregelen voor de voorbeeldwoning. Voor hun keuzepakket aan duurzame maatregelen stond de studenten een fictief budget van 8.000 euro ter beschikking.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Bekijk de video in het kader van het verduurzamen van de gebouwde omgeving:

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.