Startbijeenkomst energieneutrale vakantiewoning

Elk project start met een kennismaking met de opdrachtgever en natuurlijk het project zelf’, stelt Martin Strampel van ROC Friese Poort. Maandag 1 februari 2021 was de online startbijeenkomst van het project de energieneutrale vakantiewoning in samenwerking met Friso Bouwgroep. De komende 10 weken werken studenten Middenkaderfunctionaris Bouw samen met Friso Bouwgroep aan onder andere werkplanningen en werktekeningen.

Recreatiepark Akkrum
‘We nemen jullie mee naar het recreatiepark Tusken de Marren in Akkrum’, zo start Johan Keuning van Friso Bouwgroep de kennismaking. ‘Daar bouwen we een 6-tal energieneutrale vakantiewoningen voor 6 en 8 personen’, vult Egbert Abbink van Friso Bouwgroep aan. ‘Zoals jullie zien zijn het houtskelet woningen met een Scandinavische look. We gebruiken veel hout omdat hout het meest duurzame bouwmateriaal is. Bovendien heeft hout een gesloten kringloop. We nodigen jullie uit om in de komende weken de bouwplaats te bezoeken om het bouwproject te ervaren. Ook gaan we kijken of het mogelijk is dat jullie het bouwproces volgen via een webcam. De heipalen zitten er net in. We zijn nu bezig met de rand- en funderingsbalken’.

Prefab bouwmethode
‘We hebben gekozen voor een simpel bouwsysteem voor het realiseren van de energieneutrale vakantiewoningen’, zo geeft Johan Keuning de studenten een kijkje in de praktijk. ‘Dit betekent dat we het aantal werkzaamheden op de bouwplaats zo veel mogelijk willen minimaliseren. Nu is de fabriek al bezig met het prefab maken van de elementen om te komen tot een complete casco inclusief binnenafwerking’. De keuze voor deze bouwmethode impliceert veel tijd in het voortraject. ‘Voorafgaand aan de bouw moeten we nadenken over de functies van de ruimtes, de leidingen en de elektriciteit’. Op basis van deze werkwijze zijn alleen voor de fundering en de vloer bouwwerkzaamheden nodig.

Energieneutraal
‘Het vakantiepark gaat voor energieneutraal. En ook de eigenaren en huurders van de vakantiewoningen vertellen dit graag aan familie en vrienden’, vertelt Johan Keuning. Elke vakantiewoning is all-electric en uitgerust met een basis lucht water warmtepomp, lage temperatuur vloerverwarming, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Er is een speciale installatieruimte die van buitenaf is te benaderen voor onderhoud en service. ‘‘Door de compactheid van de vakantiewoningen is extra isolatie niet nodig om energieneutraal te zijn en te voldoen de RC waardes die zijn vastgesteld in het bouwbesluit’. Dit installatieconcept is bedacht in samenwerking met installatiebedrijf P. de Vries.

Levensecht onderwijs
‘We willen ons onderwijs zo veel mogelijk organiseren in samenwerking met het bedrijfsleven’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘In dit project lopen onze studenten mee in de verschillende fases van een bestaand bouwproject van Friso Bouwgroep. Zo krijgen onze studenten just-in-time informatie over de energietransitie van praktijkexperts uit het bedrijfsleven. Op deze manier leiden we onze studenten op tot de vakmensen van de toekomst. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’.

RIF Gas 2.0
Friso Bouwgroep is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken.

Volg live de voortgang van de bouw van de energieneutrale vakantiewoningen in Akkrum

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.