Start excellentieprogramma HealthTech bij Philips

Afgelopen donderdag was de aftrap van HealthTech in het SKILL gebouw van Philips in Drachten. ‘HealthTech is een excellentieprogramma voor studenten zorg en techniek’, legt Arjen Joostema van ROC Friese Poort uit. ‘In gemixte teams werken we de komende 30 weken aan projecten van verschillende zorginstellingen. Zo dagen we onze studenten uit om hun frisse blikken te vertalen naar vernieuwende inzichten voor onze opdrachtgevers’.

Hulpvragen
‘Denk na over hulpvragen van mensen’, is de oproep van Egbert Wiltens van de Healthhub uit Roden aan de studenten. ‘Met technische oplossingen is het mogelijk om hun leven aangenamer te maken’. Vervolgens kregen de studenten verschillende opdrachten van diverse opdrachtgevers:

  • Bedenk een oplossing voor het verschonen van het stomazakje, zodat de gebruiker meer
    ontzorgd wordt in het gebruik hiervan (Nij Smellinghe / Wies Innoveert)
  • Bedenk een oplossing hoe iemand die minder mobiel is, zelfstandig uit een te hoog bed
    kan komen (ZuidOostZorg)
  • Maak de revalidatie-omgeving aantrekkelijker om in beweging te komen (ZuidOostZorg)
  • Bedenk een oplossing om ouderen meer in beweging te krijgen (ZuidOostZorg)
  • Bedenk een oplossing om mensen met een oriëntatieprobleem te ondersteunen (Huys Ter
    Swaach)

SKILL
SKILL is een initiatief van Philips Drachten en Innovatiecluster Drachten. SKILL staat voor Shared Knowlegde Innovation Learning Lab. Het is een gebouw op het terrein van Philips in Drachten met een laboratorium, een collegezaal, leslokalen, studie-, vergader- en ontspanningsruimtes. In deze leer- en werkomgeving werken studenten en bedrijven samen aan de nieuwste technologieën zoals co-bots, 3Dmetaalprinters, sensoren en software voor kunstmatige intelligentie.

Levensecht onderwijs
‘Leren door vragen uit het bedrijfsleven zoals bij het excellentieprogramma HealthTech is een speerpunt van ROC Friese Poort’, licht Roeland Westra van Centrum Duurzaam toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs in 6 stappen’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.