Solarboot Skipper van start in Monaco Solar & Energy Boat Challenge

‘Onze studenten van de solarboot Skipper sluiten de solarboot races van dit jaar af met een solarrace in Monaco’, zegt Pieter Hoekstra, techniekdocent van ROC Friese Poort. ‘De belangrijkste les die we geleerd hebben is dat onze solarboot niet zeewaardig is’. Van 12 tot en met 14 juli 2018 voer solarboot Skipper van ROC Friese Poort verschillende races waaronder een slalom in Monaco tijdens de Solar & Energy Boat Challenge.

Levensecht projectonderwijs
‘De solar boot is een van de levensechte projecten die studenten bij ROC Friese Poort uitvoeren, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’. Naast de reguliere lessen werken de studenten in de innovatiewerkplaats met docenten en bedrijven aan solarboot. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Onze studenten werken met de solarboot nu al aan een groene en schone toekomst en ontwikkelen zich zo tot de vakmensen van de toekomst’. Ook studenten in Drachten en Sneek bouwden dit schooljaar aan solarboten en hebben ook meegedaan aan de solarraces in Purmerend, Groningen en Leeuwarden.

Internationalisering
‘Monaco is een kans voor onze studenten om buitenlandervaring op te doen ter afsluiting van de solar races 2018’, aldus Gerk Postema , techniekdocent van ROC Friese Poort. Een internationale ervaring draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, de taalontwikkeling en het staat goed op je CV. ‘Deze solar race in Monaco heeft ons veel geleerd en bovendien zijn we een levensavontuur rijker’.

Solar & Energy Boat Challenge
Met de Solar & Energy Boat Challenge wil Monaco zich positioneren als groene watersportstad. Het doel is om technologische innovatie te stimuleren om op een duurzame manier te voldoen aan de energiebehoeften van de pleziervaart en de scheepvaartindustrie. Met de Solar & Energy Boat Challenge brengt Monaco een nieuwe generatie ingenieurs bij elkaar die de boten van morgen bedenken en bouwen.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.