Smart Industry biedt kansen voor Friese jeugd en bedrijfsleven

Hoe bied je uitdagend onderwijs dat aansluit bij de ontwikkeling in het werkveld? Dat was een van de vragen die centraal stond tijdens de Duurzaam Doen Lezing bij ROC Friese Poort. Centrum Duurzaam organiseert elke maand zo’n lezing over belangrijke thema’s rond innovatie en duurzaamheid voor zowel studenten en docenten van ROC Friese Poort als het regionale bedrijfsleven. Smart Industry stond op woensdag 30 oktober 2019 centraal.

Bekijk een foto-impressie van de Duurzaam Doen Lezing

Arjen de Jong, Hoofd Dienst Onderwijs en Kwaliteit bij ROC Friese Poort in Drachten, opende de lezing. Hij stond twee jaar terug aan de wieg van de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Industry bij ROC Friese Poort. “Je ziet dat verschillende domeinen tegenwoordig met elkaar samenwerken. Zorg kan bijna niet meer zonder ICT en ook de Techniek heeft baat bij innovatie op IT-gebied. Dankzij deze innovaties komt de maakindustrie terug naar Nederland en dat levert nieuwe banen op,” verklaart Arjen de nieuwe opleiding van ROC Friese Poort.

Mens en robot
Een robot die voor je stofzuigt en een zelfrijdend busje dat mindervaliden van de parkeerplaats naar het ziekenhuis brengt, zomaar een paar voorbeelden van Smart Industry. “Je ziet dat de fysieke en de virtuele wereld met elkaar versmelten,” zegt spreker Joost Krebbekx, programmamanager bij Innovatiecluster Drachten. “De mens en de robot werken tegenwoordig naast elkaar. Bij Philips in Drachten werken niet alleen medewerkers, maar ook zo’n 300 robots. Samen zijn zij verantwoordelijk voor een van de grootste productie- en ontwikkellocaties van consumentenproducten ter wereld.”

HoloLens
Theun Prins, eigenaar van YP Your Partner en tweede gastspreker, toonde een concreet voorbeeld van de integratie tussen de virtuele en fysieke omgeving: de Microsoft HoloLens. Een mixed reality-headset die augmented reality-toepassingen mogelijk maakt. “Vroeger kon niemand zich voorstellen dat ze mobiele telefoons nodig hadden”, vertelt hij. “Tegenwoordig weet men wel beter. Hetzelfde geldt voor de HoloLens. Hiermee kan de Nederlandse ‘smart industry’ internationaal toonaangevend worden. YP Your Partner ontwikkelt apps voor de headset, die bedoeld zijn om machines en fabrieken slim te maken.” De HoloLens viel in de smaak bij de aanwezige studenten. “Ik had nooit eerder zo’n mixed reality-headset opgezet”, aldus Bas, student bij ROC Friese Poort. ‘Het voegt een nieuwe dimensie toe aan je ervaring van de werkelijkheid. Heel interessant wat je allemaal met deze technologie kan.”

Smart Industry
Om studenten voor te bereiden op de beroepen van de toekomst biedt ROC Friese Poort de opleiding Technicus Smart Industry aan. Dit schooljaar is een kleine groep studenten met de nieuwe opleiding gestart. Samen met het bedrijfsleven wordt vorm gegeven aan deze nieuwe opleiding. Dat was één van de redenen om deze Duurzaam Doen Lezing te organiseren. Want waar heeft het bedrijfsleven behoefte aan en hoe verandert het werken als een robot jouw collega wordt?

Praktijkvraag
Aansluitend aan de lezing zochten aanwezigen uit het bedrijfsleven en onderwijs antwoord op deze vragen tijdens een rondetafelgesprek. Met als doel levensechte praktijkopdrachten te genereren voor de Smart Industry-studenten van ROC Friese Poort. “Bedrijven kunnen onze jongeren een praktijkvraag voorleggen om hun product smart te laten maken,” stelt Gerda Sinnema, senior Onderwijskundige bij de onderwijsinstelling. “Van toepassingen in de zorgsector om dementerende ouderen te ondersteunen tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen als drinkbekers en stoelen. Ieder product is smart te maken.” De gedeelde conclusie uit het gesprek: de potentie voor praktijkvragen uit het bedrijfsleven is groot. “Dit sluit uitstekend aan bij het moderne, levensechte onderwijs van ROC Friese Poort,” aldus Sinnema.

Open Dag
Voor meer informatie over onder andere de opleiding Technicus Smart Industry organiseert ROC Friese Poort op 13 november een Open Dag van 16.00 uur tot 20.00 uur op de campus in Drachten, Splitting 21- 23.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.