Skelterrace Friesland is techniekbeleving voor VMBO leerlingen

‘De skelterrace is opgezet om leerlingen in het VMBO te enthousiasmeren voor de techniek’, vertelt Lenze Kielstra van ROC Friese Poort. De Skelterrace van 2017 heeft als thema ‘ambulance’. Op donderdag 16 februari 2017 was de feestelijke kick-off van de Skelterrace die op 9 juni 2017 plaatsvindt. Deze kick off vond plaats in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort met leerlingen en docenten van vmbo-scholen en sponsorende bedrijven uit Friesland.

Eigen skelter pimpen
‘VMBO leerlingen pimpen zelf een skelter’, legt Lenze Kielstra uit. ‘Op deze manier maken ze op een leuke en creatieve manier kennis met techniek’. Dit jaar is het thema ‘ambulance’ waarbij VMBO leerlingen skelters maken tot bijvoorbeeld ambulance, trauma helikopter, ziekenbed . De VMBO leerlingen hebben tot 9 juni 2017 de tijd om een skelter op te bouwen.

VMBO scholen
De Ulbe van Houten doet in 2017 voor het derde jaar op rij mee aan de Skelterrace. ‘Wij vinden dat de skelterrace toegankelijk moet zijn voor iedere leerling in klas een en twee op onze campus, zegt Harry Hoefakker, docent van Ulbe van Houten en Leerwerkplein. ‘Ons Leerwerkplein nam de organisatie binnen de campus op zich en integreerde het binnen de technieklessen voor alle leerlingen in de onderbouw van het vmbo. Het werkt eigenlijk heel simpel . Een techniekbedrijf in de regio sponsort een basis skelter, de leerlingen bouwen (pimpen) de skelter om tot het thema van de skelterrace en het bedrijf dat het team sponsort’.

Bedrijven
Er zijn verschillende bedrijven gekoppeld aan de VMBO scholen. Deze bedrijven zijn nauw betrokken bij de skelterrace en komen langs op de gekoppelde VMBO school om te kijken hoe het “pimpen” vordert. Ze geven tips, leveren eventueel materialen maar bouwen niet zelf mee aan de skelter. De VMBO leerlingen bepalen hoe de skelter er uit komt te zien. Jacob de haan van Meijer Metal/ MSE Forks vindt het prachtig. “Er zouden meer bedrijven hier aan mee moeten doen, het is fantastisch om te zien hoe jongelui hier mee bezig zijn”.

Stichting Fougoulance
Het thema van de skelterrace staat in 2017 in het teken van de stichting Fougoulance. De stichting wil graag een ambulance aanschaffen voor de  bewoners van Fougou in Guinee. Ze moeten daar soms tot 40 kilometer lopen om bij het ziekenhuis te komen. Niet alleen de bedrijven, ook de leerlingen doen mee en gaan op zoek naar middelen om geld in te zamelen voor dit goede doel.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.