SDG Challenge voor studenten Economie en Horeca

Op maandag 15 en dinsdag 16 mei 2023 vond de eerste Tweedaagse SDG Challenge van ROC Friese Poort/Firda Drachten plaats. Ongeveer negentig studenten van de hele sector Economie en Horeca bedachten samen oplossingen voor complexe vraagstukken uit de praktijk. Deze vraagstukken waren aangedragen door bedrijven en organisaties uit de industrie, het bankwezen, de ecologische-economische én de sociale sector.

Vraagstukken
De vraagstukken waren complex en vereisten diepgaand onderzoek: ‘Hoe jongeren in de bijstand weer mee laten doen? Hoe horeca-ondernemers te ondersteunen in tijden van personeelstekort? Hoe bezoekers aan festivals bewust te laten worden van diefstalrisico? Hoe belangstelling voor gebruik van een Bokashi-fermenteeremmer (biodiversiteit) te stimuleren? Vraagstukken waarover diep moest worden nagedacht.

Zoektocht
In de zoektocht naar aanpak en oplossingen leerden studenten en docenten bedrijven en organisaties kennen en andersom. Tegelijkertijd werd er geleerd over onder andere verzekeringen, sociale en ecologische duurzaamheid, hypotheken, personeelstekorten, en over de Sustainable Development Goals die aan de challenges waren gekoppeld.

Mét en van elkaar leren
Het was de eerste keer dat een dergelijke challenge werd georganiseerd in Drachten. Onder het mom van samen leren, trokken ondernemers, gemeente, organisaties én studenten en docenten van verschillende opleidingen (Economie en Horeca) met elkaar op en leerden mét en van elkaar. In de ontmoetingen ontstond perspectiefverplaatsing en wederzijds begrip én was er vooral veel plezier. Trea Westra van De Sluisfabriek, ontving de deelnemers hartelijk voor het slotevent. “Dit past bij onze missie want alles wat we hier doen heeft betrekking op SDG’s en samen leren en werken aan een duurzame toekomst voor de regio.”

Terugblik
“Ik heb mezelf beloofd nooit vegetarisch te eten, maar deze bitterballen zijn prima”, zegt een student tevreden, terwijl hij de bal in het bakje met mosterd doopt. ‘De ontmoeting met de vegetarische bitterbal was slechts één van de succesvolle ontmoetingen tijdens Drachtster Tweedaagse SDG-Challenge waarin 88 studenten van diverse studierichtingen onderzoek deden naar 10 vraagstukken van ondernemers en organisaties uit de regio.

Fruitpark voor de medewerkers van Sparck Technologies
“Beton vervangen door groen”, “een fruitparkje op een saaie ongebruikte plek” en “overdekte fietsenstallingen met zonnepanelen.” Dit zijn enkele van de aanbevelingen die studenten hadden geformuleerd voor het Drachtster bedrijf Sparck Technologies dat duurzame verpakkingsmachines maakt. Deze aanbevelingen deden zij op basis van interviews met medewerkers en observaties ter plekke. Het bedrijf had als vraagstuk ingebracht hoe de parkeerplaats duurzaam kon worden ingericht. Deze groep werd als winnaar uitgeroepen door de aandacht voor zowel ecologische als sociale duurzaamheid én originaliteit.

Duurzaamheid voorbij zonnepanelen
De Tweedaagse is de aftrap voor de activiteiten van Bureau Toegevoegde Waarden-Friesland (BTW-F), het nieuwe projectbureau van Firda Drachten. ‘Onderwijs verbinden met de regio’, dat is de wens van het projectbureau. Door middel van challenges, projecten en activiteiten wil het projectbureau deze doelstelling bereiken. In de activiteiten staat bewustwording van brede duurzaamheid: betekenisvolle economie, wederkerige gastvrijheid en zorg voor de planeet centraal.

Challenge
Tijdens een Challenge gaan studenten aan de slag met een concrete vraag van een bedrijf of een andere opdrachtgever. Via een korte reeks workshops (een dagdeel) ontdekken studenten bijvoorbeeld de principes van digitale fabricage en design by tinkering (knutselen). Ook werken de studenten aan het ontwikkelen van een businessmodel (Canvas) en ontwerpen ze een prototype. Uiteindelijk pitchen de studenten het resultaat aan de opdrachtgever. Op woensdag 12 mei 2015 organiseerde Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort de eerste Challenge voor studenten bouw, ICT en techniek.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.