Ruud Koornstra en studenten ROC Friese Poort bezoeken vernieuwend duurzaamheidsproject in Joure

Vier woningen aan de Gysbert Japiksstraat in Joure doen mee aan een vernieuwend verduurzamingsproject van Accolade en de Dienst Landelijke Energietransitie (DLE).  Op vrijdag 5 juli 2019 hoorden studenten van ROC Friese Poort uit Sneek en Leeuwarden hier alles over tijdens een duurzaamheidscollege. Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris, droeg hier als gastspreker aan bij. Hierna bezocht het gezelschap de projectlocatie.

 Proef waarbij energievraag hetzelfde blijft
Nederland bereidt zich de komende jaren voor op de energietransitie. Dit betekent dat we afscheid nemen van het gas. Onze woningen verwarmen we straks op een andere manier. Accolade en DLE pakken dat bij de Gysbert Japiksstraat 22 t/m 28 op een vernieuwende manier aan. We isoleren deze woningen namelijk niet. Dienke Slatman, ontwikkelaar bij Accolade: ‘Bij deze proef verminderen we niet de energievraag, wel zetten we volop duurzaam opgewekte energie in.’ Ook is deze aanpak snel; in twee weken zijn de vier woningen all-electric.

Wat gebeurt bij deze woningen?
Aan de Gysbert Japiksstraat krijgt een blok van vier huizen zoveel mogelijk zonnepanelen. Dat zijn ongeveer 25 panelen per dak. Ook gaan de huizen van het gas af. Dat betekent dat de cv-ketel verdwijnt. Om de woning behaaglijk warm te krijgen, komt in iedere ruimte een infraroodpaneel. Verder gaat het koken voortaan elektrisch met een inductiekookplaat. Gunstige bijkomstigheid is dat de bewoners met de zonnepanelen een minimale energierekening krijgen. Na de aanpassingen gaat Accolade de resultaten van deze aanpak monitoren.

Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort initiatiefnemer
Bijzonder is dat Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort de twee partijen Accolade en DLE samenbracht tijdens een Duurzaam Doen Lezing op 25 april 2018, wat tot deze pilot leidde. De studenten die het project bezochten volgen opleidingen in de richtingen bouw en techniek. Zij krijgen nu al en in de toekomst veel te maken met de energietransitie. Tijdens hun opleiding is duurzaamheid dan ook een rode draad.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.