RSG Magister Alvinus en ROC Friese Poort werken samen in robotica project

‘Als VMBO en MBO willen we meer met elkaar samenwerken’, vertelt Jouke Douwe de Vries van ROC Friese Poort. Met dit project geven we gezamenlijk invulling aan het keuzedeel dienstverlening &producten’, zo vult Jakob Scholten van ROC Friese Poort aan. Maandag 12 maart gaven 18 VMBO examenleerlingen van RSG Magister Alvinus uit bb4a en kb4 a&b een presentatie van hun keuzevak Robotica.

Klik door voor een foto impressie van de wedstrijd met elektrische auto’s

Bouw een elektrische auto
De VMBO leerlingen van RSG Magister Alvinus kregen een tweetal opdrachten: een challenge waarbij de leerlingen een kleine elektrische auto bouwen die met een vastgestelde hoeveelheid energie de grootste afstand moest afleggen. En het bouwen van een startlicht voor het starten van de auto. Met een Arduino is het mogelijk om dit startlicht aan te sturen, legt Jakob Scholten uit.. Het doel van de Challenge is om een elektrische auto te ontwerpen die zo energie efficiënt mogelijk omgaat met de beschikbare energie. ‘De leerlingen moeten goed nadenken hoe ze de auto duurzaam maken door energiebesparing;. Dek daarbij aan gewicht, luchtweerstand en de keuze van de onderdelen’. De presentatie bestaat uit een wedstrijd van elektrische autootjes en presentaties over het maakproces hiervan. Het wedstrijdelement zit hem in welk autootje de grootste afstand rijdt op dezelfde stroombron.

Meer samenwerking
‘In het vierde jaar van het VMBO bereiden we de leerlingen zo goed mogelijk voor op het MBO’, zegt Laura van Dasselaar van RSG Magister. ‘Bij ons gebeurt dat door in een eerder stadium samen te werken met ROC Friese Poort in Sneek. Er zijn plannen om in de toekomst meer samen te werken met ROC Friese Poort, zo werken we bijvoorbeeld aan een module nautische techniek. Een deel van de lessen vindt dan plaats bij ROCFriese Poort, en is er een ROC-gastinstructeur actief bij RSG Magister Alvinus’.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.