Rotaryclub Leeuwarden beleeft workshop woningverduurzaming in Duurzaam Doen Huis

‘We hebben een leerzame avond beleefd’, vindt Gerrit Haakma, foundationcommissaris van Rotaryclub Leeuwarden en Senior beleidsadviseur ICT bij ROC Friese Poort. ‘Ik ben zelf al redelijk met duurzaamheid bezig, maar heb toch nieuwe dingen opgestoken.’ Op maandagavond 18 november 2019 bezochten 23 leden van Rotaryclub Leeuwarden het Duurzaam Doen Huis. Daar volgden zij de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning? onder begeleiding van ROC Friese Poort-docent Installatietechniek Durk Reitsma.

Bekijk een foto-impressie van de bijeenkomst

Trias Energetica
‘De rotaryleden onderzochten tijdens de workshop welke verduurzamingsmaatregelen toepasbaar zijn in hun eigen woonsituatie’, aldus Reitsma. ‘Allereerst liet ik hen kennismaken met de Trias Energetica, een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Deze stappen zijn respectievelijk: beperking van het energieverbruik, toepassing van duurzame energiebronnen en – indien nodig – een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.’

Ook Ryanne Bekius, tweedejaarsstudente eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties bij ROC Friese Poort, kwam aan het woord. Ter inspiratie van de bezoekers vertelde ze haar eigen ervaringen op het gebied van verduurzaming. ‘Ik volg het keuzedeel Duurzaam vakmanschap en houd me daarvoor ook bezig met woningverduurzaming. In dit geval begin je met een energiescan om het verbruik te meten om daarna duurzame maatregelen te treffen, zoals dak- en spouwmuurisolatie en de mogelijke inzet van zonneboilers.

Woningverduurzaming
Vervolgens gingen de bezoekers aan de slag met een case omtrent woningverduurzaming. ‘Dit voorbeeld betrof een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C’, aldus Reitsma. ‘De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen bij de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten bij de bovenverdieping van enkelglas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget van 10.000 euro ter beschikking.’

Maatregelen
Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de deelnemers betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor lage temperatuur verwarming en waterzijdig inregelen. Bij laatstgenoemde maatregel stroomt door alle radiatoren precies de juiste hoeveelheid warm water die nodig is om ruimtes op optimale wijze te verwarmen.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.