Roemeense studenten onder indruk van Centrum Duurzaam

‘Studenten die de mogelijkheid hebben om te werken met duurzame technieken en projecten’. Dat is de indruk die Centrum Duurzaam maakt op veertien Roemeense studenten van de Universiteit Constantin Brancusi. Zij zijn als techniekstudenten en energieprofessionals voor een studieweek in Nederland om toepassingen van nieuwe technieken en kennis te zien en te ervaren. Zo maakten ze bij Centrum Duurzaam kennis met het Duurzaam Doen Huis, de Ecokubus en de solarboot. Centrum Duurzaam is volgens een van de Roemeens studenten een technische leeromgeving die bijdraagt aan leren en innoveren.

Klik hier voor de foto impressie.

Duurzaam Doen Huis
Dat is het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort, aldus Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. ‘Levensecht onderwijs voor studenten en bedrijven. Werken met duurzame technische installaties van meer dan 20 fabrikanten uit Nederland. Voor de vakgebieden installatietechniek, elektrotechniek en domotica. Centrum Duurzaam maakt duurzame technieken zichtbaar voor studenten en medewerkers van bedrijven’.

Ecokubus
De Ecokubus is een praktijkopdracht voor bouwstudenten om een woonunit te bouwen met verwisselbare wanden. Hierdoor is het mogelijk om te werken met verschillende bouw- en isolatiematerialen. Doel is om met meetapparatuur de effecten van het gebruik van de verschillende materialen op de energiehuishouding te meten. De bouw van de eerste Ecokubus is gebaseerd op het bouwbesluit in Nederland. Jorritsma Bouw begeleidt de bouwstudenten bij het realiseren van de Ecokubus.

Solarboot
Ook de solarboot is een praktijkopdracht voor studenten van verschillende technische opleidingen zoals werktuigbouw en elektrotechniek. Door het starten van Centrum Duurzaam is de ambitie uitgesproken om net zoals in Drachten en in Sneek met studenten deel te nemen aan de Frisian Solar Challenge van 2014. Het doel is om studenten binnen het thema duurzame mobiliteit meer over zonne-energie en energie opslag te leren door het maken van een solarboot.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.