ROC Friese Poort wisselt duurzame ervaringen uit met Europese partners

Wat betekent duurzaam werken onder verschillende klimatologische en geografische omstandigheden? Hoe bespaar je energie met het verduurzamen van gebouwen in verschillende landen in Europa. Dat zijn de 2 kernvragen van het internationale project Old Buildings, New Technology van Erasmus+ waar de opleiding bouw van ROC Friese Poort aan deelneemt. Dinsdag 6 oktober 2015 kwamen alle 8 partnerlanden met docenten en studenten bij elkaar op de locatie van Centrum Duurzaam in Leeuwarden. Studenten uit Nederland, Noorwegen, Polen, Hongarije, Slowakije, Griekenland en Turkije presenteerden hun duurzame invalshoek op het verduurzamen van gebouwen.

Klik hier voor de foto impressie van deze internationale dag.

Verduurzamen van gebouwen in Europa
Alle partners werken aan een eigen bouwproject. Dit is het verduurzamen van een gebouw uit eigen omgeving. De studenten kijken naar duurzame technieken op het gebied van energie en isolatie om de bestaande woningen te verbeteren. Doel is om te komen tot energiebesparende maatregelen. Het is belangrijk dat zij aandacht besteden aan de specifieke klimatologische en geografische omstandigheden van de verschillende regio’s in Europa. Zo is in Griekenland de zon , in Hongarije aardwarmte en in Noorwegen waterkracht de belangrijkste energieleverancier . Met het presenteren van de eigen ervaringen door studenten delen de partners alle duurzame leermomenten met elkaar.

Klik door voor de presentaties van de verschillende landen.

Elk partnerland heeft specialisme
In dit project hebben de partnerlanden naast het eigen bouwproject een eigen duurzaam specialisme. Zo zijn studenten uit Griekenland bezig met groene daken. In Slowakije is biomassa de focus van studenten. De studenten van de opleiding bouw in Sneek verdiepen zich in thermografie , 3D scanning en Refit Drawing.

Thermografie
Het zichtbaar maken van de temperatuur is thermografie aldus Lucas Snippe, docent bouw uit Sneek. Mensen kunnen wel licht zien maar geen temperatuur. Door de temperatuur te vertalen naar kleur is er sprake van een compleet ander beeld van de omgeving. Een thermo grafische camera ontvangt infrarood en vertaalt het naar zichtbaar licht. Mensen kunnen nu de temperatuur zien van bijvoorbeeld gebouwen. Met deze camera is een quick scan mogelijk om de warmtetransmissie van huizen zichtbaar te maken. Andere toepassingen zijn het zoeken van lekken op platte daken en het checken van zonnepanelen. Let wel, er is altijd nader onderzoek nodig, aldus Lucas Snippe.

Klik hier voor de presentatie over thermografie.

Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Centrum Duurzaam heeft op de locatie Anne Wadmanwei een prominente plek, met ruimtes als de innovatiewerkplaats, het Duurzaam Doen Huis en een conferentiezaal waar regelmatig Duurzaam Doen Lezingen gehouden worden. “We willen bedrijven en studenten aan elkaar verbinden. Hen nieuwsgierig maken en prikkelen om kennis te delen. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Het delen van de technische kennis van morgen.”

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.