ROC Friese Poort-studenten Elektro doen mee aan hackathon Hoogeveen

Op vrijdag 24 mei 2019 namen drie studenten Elektro van ROC Friese Poort deel aan een Hackathon in Hoogeveen. Tijdens het evenement, dat plaatsvond bij het Alfa College, maakten 45 jongprofessionals, experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente een compleet ontwerp voor een mobiel tiny house op waterstof.

Bekijk hier een foto-impressie van de hackathon

ECOkubus
Cor Scholte, docent bij ROC Friese Poort, legt uit: ‘Drie van onze studenten zijn bezig met een project waarbij ze een koppeling maken tussen onze waterstofauto en de ECOkubus – in feite een tiny house – aan de Anne Wadmanwei. Aangezien zij, net als de deelnemers aan de hackathon, een koppeling tussen waterstof en een tiny house tot stand brengen, sloot dit evenement uitstekend aan bij hun schoolactiviteiten.’

Hackathon
Aan de hackathon deden ruim 45 omdenkers en dwarskijkers met een mbo-, hbo- en wo- achtergrond in bouwkunde, ontwerpen, installatietechniek, bedrijfskunde, economie, communicatie mee. De groep bestond uit een mix van jongprofessionals en experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente Hoogeveen. Bij het concept keken ze naar het fysieke ontwerp van het huis, de installatietechniek die volledig zelfvoorzienend en op waterstof moest zijn, de realisatie en de financiering van het tiny house. De teams onderzochten ook hoe het tiny house kan worden ingezet om draagvlak te creëren voor waterstof als brandstof voor woningen. Het resultaat van de ontwerpbijeenkomst: een concreet te realiseren waterstofhuis als onderdeel van de waterstofpilot in Hoogeveen.

Multidisciplinaire teams
De hackathon-deelnemers gingen in verschillende groepssamenstellingen aan de slag. In de ochtend werden de deelnemers ingedeeld op expertise. In de middag werden de groepen gemixt, zodat er veel kennis met elkaar kon worden gedeeld. Aan het eind van de middag presenteerden de drie groepen hun ideeën, inclusief installatie en visualisatie. Uit deze drie concepten werd één eindontwerp gemaakt, met als doel daadwerkelijke realisatie als onderdeel van de waterstofpilot in Hoogeveen.

Waterstofpilot in Hoogeveen
In Hoogeveen werken diverse bedrijven, Hanzehogeschool Groningen, provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen aan een pilot om een technologie te ontwikkelen om 80 nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost van energie te voorzien met duurzame waterstof. De warmtevoorziening in deze wijk wordt ingericht op basis van een waterstof CV-ketel. De blauwdruk voor technologie die zo verkregen wordt, moet vertaalbaar zijn naar bestaande woonwijken in de rest van Nederland. Het project levert zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland als het gaat om aardgasloos bouwen en het weer opnieuw benutten van de bestaande aardgas infrastructuur.

Levensecht onderwijs
Deelname aan deze hackathon past binnen het traject van levensecht onderwijs. Dit type onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort bereidt studenten uitstekend voor op de arbeidsmarkt. Zo treden jongeren buiten theoretische kaders en doen ze nuttige praktijkervaringen op. Hiermee ontwikkelen ze zich tot vakmensen van de toekomst.

Resultaten van de hackathon zijn hier te zien.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.