Rentmeesterschap in de praktijk in het Duurzaam Doen Huis

‘In de komende periode staat rentmeesterschap centraal bij loopbaan en burgerschap’, legt Reinder Bakker van ROC Friese Poort uit. ‘We leiden onze studenten niet alleen op tot vakman/vrouw van de toekomst. We bereiden ze ook voor als mens in de maatschappij. Bij rentmeesterschap, een bijbels principe, gaat het over hoe we met de aarde als onze leefomgeving omgaan’. Woensdag 30 januari 2019 kwamen docenten loopbaan en burgerschap naar het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort om ideeën op te doen. ‘We willen rentmeesterschap graag dichtbij onze studenten brengen’.

Actieve beleving
Duurzaamheid is een praktische invulling van rentmeesterschap. ‘We zijn onderweg naar een fossielvrije wereld’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dat betekent dat we andere keuzes maken in de gebouwde omgeving en de duurzame mobiliteit. En deze keuzes willen we onze studenten zelf laten maken door levensecht projectonderwijs gericht op een actieve beleving’. Bij levensecht onderwijs leren studenten samen met bedrijven over actuele duurzame thema’s door te zelf te beleven, zelf te ontdekken en zelf te doen.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. ‘Met alle nieuwe inzichten die studenten opdoen zijn ze in staat om de volgende duurzame stap te zetten. Daarmee spelen studenten een actieve rol om de duurzame ambities van Nederland te realiseren’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van het Duurzaam Doen Huis.

Workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Onze uitdaging en de uitdaging voor onze studenten is om vooral alle bestaande woningen te verduurzamen’ stelt Roeland Westra. Daar is een plan voor nodig. Een duurzame strategie betekent duurzame keuzes maken. Kijkend naar de investering, besparing en CO2-uitstoot, ontdekken de studenten tijdens de workshop welke duurzame maatregelen geschikt zijn voor een woning. Van zonneboilers tot balansventilatie en van lucht- of waterwarmtepomp tot infraroodpanelen. Andere ideeën om rentmeesterschap praktisch te vertalen naar duurzaamheid zijn: duurzame expedities, duurzame inzetbaarheid, hoe maak ik mijn woning slim, herontwerpen van producten en afval.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.