Regionale kennisinfrastructuur voor technisch vakmanschap van morgen

Opleiden voor een duurzame toekomst, hoe doe je dat als bedrijf? Op dinsdag 16 februari 2016 kwamen zo’n 35 bedrijven bij elkaar tijdens een Duurzaam Doen Lezing van Centrum Duurzaam in Leeuwarden om deze vraag te beantwoorden. ‘We kunnen niet meer om duurzaamheid heen. Duurzaamheid brengt nieuwe technieken en verandert de beroepen van vandaag’, zo opent Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam de lezing. ‘Bovendien is het zo dat we in 2020 energieneutraal moeten bouwen en installeren. Laten we dan ook de handen ineen slaan om de techneut van de toekomst op te leiden. En laten we inzetten op voortdurende bijscholing. In Nederland besteedt een werknemer slechts 0,6 jaar aan scholing tijdens zijn of haar loopbaan. Dit in tegenstelling tot onze collega’s in Scandinavië (2,4 jaar)’.  

Klik hier voor de foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing.

Vakmanschap van morgen
Wie is de toekomstbestendige vakman / vrouw? De gezamenlijke uitdaging van de regio Friesland is om duurzaam te bouwen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Naast vakmanschap is daarvoor basiskennis duurzaam nodig maar ook blijvend bijscholen van medewerkers. ‘Richt op regionaal niveau zoals in Friesland een kennisinfrastructuur in. Het mooie is dat Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort er al is. Maak daar gebruik van’, is de oproep van Martijn van Bommel van ISSO vanuit zijn rol bij Buildup Skills.

Klik hier voor de presentatie over toekomstbestendige vakman / vrouw

Buildupskills-advisor-app
Deze app brengt de beroepen en specialismen in beeld van de bouw-, afbouw en installatiesector in relatie tot de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het advies van Martijn van Bommel is om aan elk specialisme het regionale cursusaanbod te koppelen. ‘Voor bedrijven is het dan niet alleen inzichtelijk waar welke cursus voor welk specialisme te volgen is. Maar ook dat voor elke medewerker een vakmanschapsprofiel beschikbaar is. Bedrijven kunnen dan snel inspelen op nieuwe duurzame ontwikkelingen’, aldus Martijn van Bommel.

Kennisportaal
Een reden voor het oprichten van een kennisportaal zoals in Genemuiden is het duurzamer inzetten van huidige en nieuwe medewerkers in het werkveld van morgen. ‘Bovendien is er sprake van een unieke samenwerking tussen de wereld van de bouw en de installatiebranche’, zegt Bert de Vries van het Kennisportaal enthousiast. De focus is gericht op het bijscholen van bedrijven op het terrein van innovatie en duurzame technieken. ‘Daarnaast werken we bewust samen met het beroepsonderwijs om in de toekomst studenten af te leveren die klaar zijn voor de nieuwste technieken. Alleen door regionale samenwerking in een kennisportaal is dit haalbaar’.

Klik hier voor de presentatie over het kennisportaal.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.