Regiobestuur Friesland VNO NCW Noord op duurzame expeditie bij Centrum Duurzaam

Een fossielvrije wereld vereist andere keuzes. Vooral in de gebouwde omgeving en op het gebied van duurzame mobiliteit . ‘En dat vraagt nieuwe duurzame inzichten van onze studenten maar ook van de medewerkers van het bedrijfsleven’, stelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Woensdag 27 juni 2018 kwam het regiobestuur Friesland van VNO NCW Noord met ongeveer 12 personen naar Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Dit bezoek maakt deel uit van een duurzame expeditie Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 waarin ook andere duurzame initiatieven in Leeuwarden zijn bezocht waaronder Tieluk en de Energiecampus Leeuwarden van Ekwadraat en Oosterhof Holman. ‘Zo ontmoeten we elkaar, ontdekken we nieuwe mogelijkheden , leren we van elkaar en krijgen we nieuwe inzichten’, zo geeft Jan Arendz, programmeur van de duurzame expeditie in opdracht van de gemeente Leeuwarden, de waarde van deze expeditie aan.

Levensecht projectonderwijs
‘In de innovatiewerkplaats werken onze studenten aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, vertelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dat noemen we levensecht projectonderwijs’. ‘ Naast technisch vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Momenteel werken studenten aan een waterstofauto, solarboten en een Tiny House. Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus, de windmolen, de magazijnrobot en de Frisian Eco Car. Andere levensechte leeractiviteiten van Centrum Duurzaam zijn de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?, toolbox meetings voor bedrijven, Duurzaam Doen Lezingen, bedrijfsvergaderingen en Challenges.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven ontdekken welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energie neutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’, legt Roeland Westra uit. Er zijn 3 stappen om te verduurzamen: het energiezuinig maken van duurzame installaties door inregelen en in bedrijf stellen, zelf energie opwekken (zon, wind, aardwarmte en bio) en energie opslag. ‘De uitdaging waar we voor staan is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad en het balanceren van de energiehuishouding in woningen. Het kan zomaar zo zijn dat waterstof daarin een belangrijke rol gaat spelen’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.