Regelgeving ventilatoren en APK voor woningen interessant voor installateurs Friesland

Hoe kunnen installatiebedrijven in Friesland het verschil maken? Wat verwachten klanten en wat vinden ze belangrijk? Welke regels zijn er waar installatiebedrijven rekening mee moeten houden om klanten tevreden te stellen? Opnieuw veel vragen van installatiebedrijven in Friesland die op zoek zijn naar praktische antwoorden en waardevolle netwerkcontacten. Op dinsdag 12 april 2016 organiseerde Centrum Duurzaam in samenwerking met Kenteq en UNETO-VNI een Duurzaam Doen Lezing om een eerste antwoord te geven op deze vragen.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing.

APK voor woningen
Wat koopt een klant? Deze vraag stelde Jacob Hulshof, manager UNETO- VNI, aan de aanwezige installateurs. In de dagelijkse praktijk blijkt dat klanten comfort kopen en dus geen techniek. Klanten gaan namelijk voor emotie en gevoel. ‘ Ze vragen naar advisering, ook op het gebied van duurzaamheid’, benadrukt Jakob Hulshof. Veiligheid en zekerheid staan voor klanten voorop. ‘Verras je klant voordat ze jou verassen’, is de uitnodiging van Jacob Hulshof. Samen met installatiebedrijven wil UNETO-VNI invulling geven aan vakmanschap zoals bijvoorbeeld comfortinstallateur en OK-CV installateur, maar ook aan gedragscode en nog veel meer. ‘Waarom bedienen we onze klanten niet met een APK voor woningen’, vraagt Jacob Hulshof de aanwezige installatiebedrijven.

Klik door voor de presentatie van UNETO-VNI

Regelgeving ventilatiesystemen
Naast het up-to-date houden van vakmanschap dienen installateurs op de hoogte te zijn van diverse regelgevingen. Een praktijkvoorbeeld is de Europese regelgeving voor ventilatiesystemen, de nieuwe EU-verordening 1253/2014 voor ventilatieproducten. Deze verordening heeft betrekking op nieuwe ventilatie-eenheden (VE) en stelt eisen inzake ecologisch ontwerp vast voor het in de handel brengen of in gebruik nemen daarvan met als doel het besparen van CO2. De ventilatoren dienen te voldoen aan een aantal eisen zoals bijvoorbeeld een minimaal statisch rendement, een toerenregeling, filters met signalering en Specific Fan Power intern met maximale waarden. ‘Tweerichtings ventilatie eenheden moeten voorzien van warmteterugwinning (wtw)’, is de toelichting van Anne Rozema, directeur AL-KO Luchttechniek. De warmteterugwinning moet voldoen aan minimale rendementen en moet regelbaar zijn.

Klik door voor de presentatie over regelgeving ventilatiesystemen

Praktijkvoorbeeld ventilatiesystemen
Er is sprake van een project waar 2.000 m3/h aan toiletafzuiging is. Het idee is om dit middels een afzuigventilator af te voeren. De toevoer is lucht vanuit een centrale LBK met een wiel die middels overstroom in de toiletruimte komt. Volgens de EU-verordening 1253/2014 dient behoudens enkele zeer speciale gevallen bij het mechanisch toe- en afvoeren van lucht altijd sprake te zijn van wtw toepassing. Bij ventilatie van een woning of kleine utiliteit pas je bij 2.000 m3/h ook wtw toe. De maatregelen in deze situatie zijn het luchtzijdig aansluiten van de afzuiging van de toiletten op de centrale LBK en het geheel separaat ventileren van de toiletten met een balans unit zoals toegepast in grotere woningen Bovenstaande maatregelen zijn niet noodzakelijk bij een opgenomen vermogen onder de 30 W. ‘Laat je informeren en ga ermee aan de slag zodat je als bedrijf niet voor verassingen komt te staan’, is de oproep van Anne Rozema.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.