Projectdag studenten Smart Energy in werkveld

‘Een projectdag is een vast onderdeel van onze vernieuwde opleiding Smart Energy’, zo verklaart Pieter Hoekstra van ROC Friese Poort. Het doel van deze dag is dat onze studenten een kijkje nemen in het werkveld bij de aangesloten bedrijven. Elk schooljaar bezoeken de studenten de 12 aangesloten bedrijven. Donderdag 25 november 2021 was de projectdag voor de studenten Smart Energy in handen van Pranger Rosier en Strukton Worksphere.

Dokter van gebouwen
‘De rol van installatie in gebouwen is groter dan jullie denken’, stelt Emma Rijpstra van Strukton Worksphere. ‘Dat komt omdat de installaties in gebouwen onzichtbaar zijn’, vult Arie de Haan van Strukton Workspere aan. ‘We zijn dan ook dokter van gebouwen door te zorgen voor comfort en een gezond leefklimaat in woningen en bedrijfspanden. Ons bedrijf is een full-service bedrijf op het gebied van bouw en installatietechniek. We beheren en onderhouden gebouwen en doen serviceprojecten zoals nieuwbouw en renovatie. Zo plaatst Strukton Worksphere slimme bemetering, duurzame installaties en realiseert het MRI-ruimtes. Ook beheren we zorgdomotica, vervangen we luchtbehandelingskasten, waarderen we industriële installaties op en monitoren we WKO-installaties’. Vanuit Leeuwarden is Strukton Worksphere ook actief in in beveiliging en industriële automatisering. ‘Dit betekent dat je bij ons zowel werktuigbouwkundige werkzaamheden doet als werkzaamheden op het gebied van elektrotechniek. Ook zien we dat we steeds meer doen met ICT om praktijksituaties beter in te schatten en om alles wat er in een gebouw gebeurt te meten. Met een diploma Smart Energy kunnen jullie bij ons kiezen uit diverse functies zoals service monteur, service technicus, monteur installatietechniek en servicemonteur’.

Excursie Elfstedenhal
‘De Elfstedenhal is de meest energiezuinige ijsbaan van Nederland’, vertelt Marc Mulder van Pranger Rosier. Door een mix van energietechnieken is het gasverbruik van de Elfstedenhal teruggebracht naar 1%. Bovendien verbruikt de Elfstedenhal 50% minder elektriciteit dan een vergelijkbare ijshal. Het energiegebruik bestaat voor 50% uit luchtbehandeling en voor 50% uit koeltechniek waarbij alle opgewekte warmte opnieuw het gebouw ingaat. Een combinatie van vloer- en luchtverwarming regelt het klimaat in de Elfstedenhal. Daarnaast wekt de Elfstedenhal zelf elektriciteit (zonnepanelen) en warmte op. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) maakt gebruik van stortgas (biogas) van de voormalige afvalstortplaats ‘De Schenkenschans’. Een andere zichtbare energietechniek is ledverlichting.

Smart Energy
Op 4 juli 2019 is de vernieuwde opleiding Smart Energy van start gegaan. Een unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om studenten te scholen in duurzame technieken in combinatie met elektrotechniek en ICT. Er is behoefte aan vakkrachten die met toekomstgerichte oplossingen kunnen inspelen op actuele veranderingen zoals het verduurzamen van woningen. Zonne-energie, warmtepompen en gasloos bouwen, het zijn allemaal nieuwe toepassingen die in de vernieuwde opleiding Smart Energy naar voren komen. Er is veel aandacht voor elektrotechniek en ICT en een coach begeleidt elke student. In de coachingslessen wordt gewerkt aan 21-eeuwse vaardigheden, zoals klantgerichtheid, communicatie en digitale vaardigheden. In de eerste twee jaar wisselt theorie op school en beroepsvorming in het werkproces elkaar af. Vanaf leerjaar 3 wordt de opgedane kennis toegepast binnen een van de deelnemende bedrijven door middel van een traineeship. Zo leidt de vernieuwde opleiding Smart Energy studenten op tot installateurs van de toekomst.

Deelnemende bedrijven Smart Energy

 • Bouma technisch installatiebedrijf
 • Damstra installatietechniek
 • DRS installatietechniek
 • Engie
 • Ewald bv
 • ITBB
 • Pranger-Posier installaties
 • Sijperda-Hardy Adviesbureau
 • Strukton
 • P. de Vries installatietechnieken bv
 • V.d. Weerd installatietechniek
 • Technisch buro Zonderland bv

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.