Project dynamische verlichting Centrum Duurzaam wint STAR

Wie is het aanstormend talent van ROC Friese Poort?  Wie is het inspirerende rolmodel dat we niet mogen missen? Op dinsdagavond 12 april 2016 zijn de winnaars van de ROC Friese Poort STARS uitreiking gekozen. Berry Visser, student Elektrotechniek Leeuwarden, was de winnaar van de categorie studenten met een uitstekend project. Hij ontwikkelde een toepassing met LED  verlichting op basis van domotica voor dementerende ouderen in verzorgingstehuizen. “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, maar het is een beloning op al het werk dat ik heb verricht”, aldus een trotse Berry.

Op de foto staan alle winnaars (vlnr.):
Wendy Jongsma, Verena van der Veen, Conrad Berghoef, Wesley Ferwerda, Marco Vennema – SBOde Súdwester en Berry Visser.

Dynamische verlichting Duurzaam Doen Huis
‘Een 24-uurs dag- en nachtcyclus door middel van LED verlichting simuleren we in een ruimte van het Duurzaam Doen Huis, legt Willem Hulst, docent ROC Friese Poort, uit. ‘De verlichting is aan te sturen en te programmeren met een KNX besturingssysteem’.In het plafond is LED verlichting aangebracht die gedurende de nacht een sterrenhemel simuleert en automatisch dimt bij “zonopkomst”. RGB LED verlichting belicht de wanden van de ruimte om de daglicht cyclus na te bootsen. Gedurende de dagcyclus verandert het licht van “zonsopkomst tot zonsondergang” continu van kleur en intensiteit om een zo realistisch mogelijk daglicht te simuleren..Er is gekozen voor RGB sturing omdat op deze wijze elke gewenste daglicht kleurintensiteit instelbaar is. Zoals bijvoorbeeld de keuze voor een zonnige of bewolkte dag. De 24-uurs dag- en nachtcyclus loopt versneld door in een tijdsbestek van 10 – 15 minuten.

Talent en passie
Micha van Akkeren, voorzitter College van Bestuur van ROC Friese Poort,  sprak van een indrukwekkende avond met veelbelovende talenten en vakmensen. “Fantastisch om te zien met hoeveel passie deze studenten, docenten en bedrijven hun vak uitvoeren en werken aan een droom. Ik was echt onder de indruk van alle verhalen. Wat een talent! Het is waardevol om als ROC Friese Poort bij te dragen aan de persoonlijke groei en vakmanschap van zoveel jonge mensen.”  Een vakkundige jury ging tijdens een  uitgebreid diner, verzorgt door studenten van de opleiding Horeca,  in gesprek met de twintig finalisten van verschillende categorieën. De jury bestond uit Tjeerd van Bekkum (Burgemeester van Smallingerland), Jolanda Wicherson (zakenvrouw van 2015 in de regio Flevoland), Harmen Visser (directeur TRES internet), Wieberen Elverdink (journalist Leeuwarder Courant), Remo Mangré (Student met een uitstekende stage 2015) en Micha van Akkeren (voorzitter College van Bestuur van ROC Friese Poort).

Star verkiezing
‘Overal door onze schoolgebouwen lopen ze rond: de talenten van ROC Friese Poort. Om deze bijzondere talenten in de schijnwerpers te zetten organiseren we elk jaar de ROC Friese Poort verkiezing en dus ook in 2016’, zegt Remco Meijerink, lid College van Bestuur ROC Friese Poort, lachend. De STARS  verkiezing bestaat uit zes verschillende categorieën: student(en) met een uitstekend project, student met een uitblinkende stage, beste stagebedrijf, beste docent, beste student uit het volwassenenonderwijs en student met een bijzonder verhaal.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.