Praktijkles ventilatie in Duurzaam Doen Huis door Zehnder

In het realiseren van een duurzame woning zijn duurzame efficiënte installaties nodig om te ventileren. ‘In veel woningen is nauwelijks tot geen sprake van goed ventileren’, vertelt Marco van Alen van Zehnder, uit eigen ervaring. ‘Met alle gevolgen van dien zoals schimmel vanwege een te hoge luchtvochtigheid, hoofdpijn vanwege hoge Co2 waarden, keuklucht welke lang in de woning blijft hangen, tabaksrook en fijnstof’. Op woensdag 9 maart 2016 gaf Marco van Alen van Zehnder en praktijkles balansventilatie in het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort voor reguliere studenten installatietechniek en service monteurs duurzame installatietechniek.

Klik hier voor de foto impressie praktijkles ventilatie Duurzaam Doen Huis

Ventileren
Mensen verblijven gemiddeld 70% van hun tijd in de eigen woning (cijfers Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het bouwbesluit stelt dan ook eisen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat in woningen. Zo dienen er voorzieningen te zijn voor de afvoer van lucht in het toilet, de badkamer en de keuken. In de woningen van vroeger ging luchtverversing vanzelf door naden en kieren. ‘Tegenwoordig bouwen we meer en meer kierdicht en is dus andere ventilatie nodig’, is de constatering van Marco van Alen van Zehnder. ‘Ventileren is het open zetten van ramen op de automatische piloot’. Er zijn verschillende ventilatiesystemen zoals natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie (met warmteterugwinning).

Balansventilatie met warmteterugwinning
Balansventilatie met warmteterugwinning is het energiezuinigste ventilatiesysteem. Naast het evenveel aan- en afvoeren van lucht is er ook sprake van opwarming van koude lucht van buiten met warmte afkomstig uit de afgevoerde lucht. Volgens Marco van Alen is het mogelijk om met balansventilatie ongeveer 300 m3 gas per woning te besparen in vergelijk met natuurlijk ventileren of ventileren met een ventilatiebox. Bij een WTW-unit ligt het ventilatieverlies ongeveer 90% lager. Stel dat het buiten nul graden is en binnen is het 22 graden. De wtw unit “wint” dan 90% van de 22 graden terug. Dit resulteert dan in een toevoer temperatuur van bijna 20 graden, wat het zeer aangenaam maakt voor de bewoner. De CV hoeft de 20 graden toevoerlucht infeite nog maar te verwarmen tot de gewenste 22 graden. De besparing van een wtw unit is dan ook terug te vinden in een lagere gasrekening.

Praktijklessen Duurzaam Doen Huis
‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Durk Reitsma, docent installatietechniek. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving. Door praktijklessen van fabrikanten ervaren studenten direct de praktische noodzaak van ventileren in het kader van duurzaam wonen. ‘Deze praktijklessen vergeten onze studenten nooit meer. Bovendien geven praktijklessen door fabrikanten onze studenten meerwaarde in het beroepsveld’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.