Praktijkdag wind voor studenten Technicus Smart Energy

‘Onze studenten Smart Energy willen meer weten over windenergie’, vertelt Pieter Hoekstra van ROC Friese Poort. ‘Vandaag nemen we de studenten mee in het dagelijkse werk van een windmolenmonteur’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Woensdag 1 februari 2023 gingen de Smart Energy studenten voor een praktijkdag wind naar Iver Wind in Lelystad. Met een levensecht kijkje in een machinehuis van een windmolen.

Windmolens
‘Windmolens worden steeds groter’, zo trapt Ronald Elkink van Iver Wind de praktijkdag wind af. De nieuwste windmolens op het land zijn maximaal 166 meter hoog (machinehuis hoogte vanaf maaiveld). De windmolens op zee zijn hoger dan 90 meter en hebben langere bladen. ‘Op zee zijn er geen beperkingen van transport (rotondes, viaducten en kruisingen) en kranen’. Het werk van een windmolenmonteur bestaat vooral uit elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek.

Windmolenonderhoud
Elke windmolen in Nederland krijgt ieder jaar, bij voorkeur in de zomermaanden een onderhoudsbeurt ‘Dan ben je als windmolenmonteur ongeveer 3 dagen op pad. Hierbij is werkvoorbereiding 50% van de klus. ‘Met andere woorden: wat neem je mee naar boven: naar het machinehuis van de windmolen’. Zo neemt een windmolenmonteur eigen gereedschap mee, een noodafdaalset en materialen voor EHBO en brandbestrijding’. ‘Bij het onderhouden van windmolens kom je als windmolenmonteur op plekken waar niemand anders komt. Bovendien heb je de mooiste uitzichten’.

Toekomstperspectief
‘Tot 2026 zijn er duizenden vacatures in de windindustrie’, stelt Bart Thiele van Iver Wind. ‘Een technische opleiding is dan ook een pre als je aan de slag wilt gaan als windmolenmonteur. Met een stage in de windbranche, bijvoorbeeld bij Iver Wind, zet je als student een eerste stap. Daarna bieden wij als Iver Wind nog praktijkinstructies aan. Aanvullend verzorgt de windbranche verschillende veiligheidstrainingen zoals de GWO en de NEN3140. Zo ontwikkelen wij jonge mensen tot windmolenmonteurs. Ze beginnen met het onderhouden van windmolens op land en daarna op zee’.

MKE Technicus Smart Energy
‘Studenten die kiezen voor deze vernieuwde opleiding kiezen voor een brede opleiding met installatietechniek, ICT en duurzame technieken’, legt Pieter Hoekstra uit. Smart Energy gaat over het ontwerpen van duurzame energiesystemen zoals gasloos bouwen, warmtepompen, biomassa en all electric als alternatieven voor de verwarming van gebouwen. Ook gaan studenten met behulp van ICT-toepassingen het energieverbruik van gebouwen monitoren en analyseren. ‘Gedurende de opleiding krijgen de studenten een coach voor persoonlijke en vakinhoudelijke begeleiding. In leerjaar 3 en 4 lopen de studenten een betaalde stage bij de installatiebedrijven die participeren in deze opleiding. Na het afronden van de opleiding zijn de studenten vrijwel zeker van een baan’. Naast leren door theorie en praktijkonderwijs in de technische werkplaatsen leren de studenten in het Duurzaam Doen Huis en door levensecht projectonderwijs. Heb je een VMBO of Havo diploma, kies dan voor MKE Technicus Smart Energy.

Bedrijven
Onderstaande bedrijven nemen deel aan de vernieuwde opleiding Smart Energy. Ze participeren in werkgroepen om het curriculum, de coaching en werving van studenten vorm te geven. De deelnemende bedrijven zijn:

Bouma technisch installatiebedrijf
Damstra installatietechniek
DRS installatietechniek
Equans
Ewald bv
ITBB
Pranger-Posier installaties
Sijperda-Hardy Adviesbureau
Spie
P. de Vries installatietechnieken bv
V.d. Weerd installatietechniek
Technisch buro Zonderland bv

Levensecht onderwijs
Praktijkmiddagen, zoals deze bij Vriezon over zonnepanelen in de praktijk, zijn voorbeelden van levensecht onderwijs in 6 stappen. “Naast het geven van reguliere, theoretische lessen willen we dat onze studenten beleven, ontdekken én doen”, vertelt projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. “Zo combineren ze het beste van twee werelden. Dit realiseren we door (online) excursies, Challenges, Duurzaam Doen Lezingen, praktijkdagen en gastlessen aan te bieden. De jongeren ontwikkelen zich op deze wijze tot vakmensen van de toekomst. Bovendien komen ze zo in aanraking met duurzaamheid, een van de belangrijkste thema’s van onze tijd.”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.