Praktijkdag ventilatie studenten servicemonteur duurzame installatietechniek bij Zehnder

‘Onze studenten zijn praktisch ingesteld’, stelt Durk Reitsma van ROC Friese Poort. Woensdag 6 december 2017 gingen 10 studenten servicemonteur installatietechniek duurzaam op excursie naar Zehnder in Zwolle. Naast een rondleiding in de productiehal volgden de studenten de cursus ventilatietechniek en luchtzijdig inregelen in het kader van de gebouwde omgeving. ‘De kennis die we vandaag opdoen kunnen we morgen direct toepassen in de praktijk’, aldus een van de studenten.

Klik door en beleef deze praktijkdag ventilatie bij Zehnder zelf

Ventileren
‘Ventilatie is het afvoeren van onder andere vocht en CO2 en het toevoeren van verse lucht in een woning of gebouwen. Dit is nodig om een goed binnenklimaat in woningen en gebouwen te krijgen’, legt Jos Bouman van Zehnder uit. ‘Vooral in nieuwbouw omdat we woningen tegenwoordig steeds luchtdichter bouwen’. Voor elke woning is een minimale ventilatie nodig. ‘Met een ventilatiebalans maak je een berekening van de verschillende luchtstromen die ontstaan bij het afzuigen en inblazen van lucht in een woning’. Zeker in de nacht is er een goede ventilatie nodig. ‘ ’s Nachts is iedereen thuis en is de ventilatiebehoefte toch gauw 25 m3 per persoon per uur’.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs en 1 van de praktijkstappen is een excursie naar het bedrijfsleven’, vult Durk Reitsma aan. ‘We doen deze excursies omdat experts uit de praktijk onze studenten de laatste informatie uit de praktijk geven’. Naast vakmanschap vraagt deze excursie ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.